Смачно і ситно: готуємо деруни з м'ясом

У дерунів є ще одна цікава і загадкова назва – "Чаклуни"
Смачно і ситно: готуємо деруни з м'ясом
Деруни (Фото: Фудлі 2000)
5 Жовтня 2022, 13:18
читать на русском

Деруни - одна з найулюбленіших страв українців. Вона швидка, проста у приготуванні і доволі дешева. Їх можна їсти просто з сметаною, з грибною підливою, а можна і з м'ясом.

Інгредієнти для приготування дерунів з м'ясом:

Картопляна маса:

  1. Картопля – 1 кілограм
  2. Яйце куряче – 1 штука
  3. Борошно пшеничне просіяна – 2 столові ложки
  4. Сметана будь-якої жирності і марки – 2 столові ложки
  5. Цибуля ріпчаста – 1 штука

М'ясна начинка:

  1. Фарш свинячий – 500 грамів
  2. Цибуля ріпчаста – 1 штука
  3. Вода чиста дистильована – 2 столові ложки

Загальні інгредієнти:

  1. Сіль – до свого смаку
  2. Перець чорний мелений — додо смаку
  3. Масло рослинне для смаження – 100 – 120 грамів або скільки знадобиться

Потрібну кількість картоплі і цибулі очистіть від шкірки, промийте під проточною водою від різного роду забруднень і натріть картоплю на дрібній терці прямо в глибоку миску. Потім відіжміть його чистими руками для того, щоб позбавиться від зайвого соку.

Цибулю розріжте ножем на 2–3 половинки, покладіть в чашу блендера і подрібніть до кашоподібного стану. Розділіть отриману масу на 2 рівні частини, одну з них укладете в окрему глибоку миску, а другу частину додайте в миску з картоплею.

В чисту маленьку миску вбийте куряче яйце без шкаралупи і збийте його до білої піни за допомогою ручного блендера або віночка.

Потім влийте збиту масу в миску з подрібненими овочевими інгредієнтами. Додайте сметану, просіяне пшеничне борошно, сіль, чорний мелений перець і перемішайте загальну масу столовою ложкою до однорідності.

В глибоку миску з другою частиною подрібненої цибулі, додайте потрібну кількість свинячого фаршу, сіль і чорний мелений перець. Перемішайте м'ясну масу чистими руками до однорідності, потім введіть у неї 2 столові ложки води, для того, щоб розрідити фарш і знову перемішайте інгредієнти столовою ложкою.

Увімкніть плиту на середню температуру і поставте на неї сковороду з 2–3 столовими ложками олії. На розігріту сковороду в чотирьох різних точках укладіть по 1 столовій ложці картопляної маси, злегка притисніть її, надаючи форму млинця.

Наберіть повну чайну ложку свинячого фаршу, умочіть руки у воді, укладіть фарш собі на долоню, сформуйте коржик з приблизною завтовшки до 0,5 см і покладіть її на один з дерунів, які смажаться на сковороді.

Потім поверх м'ясних коржів укладіть по 1 столовій ложці картопляної маси і засмажте одну сторону дерунів до золотистої скоринки. На цей процес у вас піде приблизно 4 – 5 хвилин.
Після того як одна із сторін дерунів стане красивого золотисто – коричневого кольору, дуже акуратно за допомогою кухонної лопатки переверніть їх на іншу сторону. Зменште температуру плити на маленький рівень, накрийте сковороду кришкою і смажте другу сторону дерунів до золотистої скоринки і повної готовності. На цей процес у вас піде не менше 18 – 20 хвилин, залежно від товщини самих дерунів, за цей час всі інгредієнти будуть готові. З допомогою кухонної лопатки укладіть деруни на велике плоске блюдо. Тим же способом приготуйте і всі інші деруни, в результаті у вас повинно вийти від 14 до 16 порцій.

Деруни з м'ясом подаються у гарячому вигляді, покладені на велику плоску тарілку або порційно на окремій тарілці. Разом з цими смачними чаклунами, в окремих піалах подається сметана, вершки, кисломолочні заправки і соуси будь-яких видів, наприклад ткемалі, гірчичний соус томатний, бешамель, вершковий або сухарний, все залежить від вашого смаку. Також можна подати салат зі свіжих овочів або свіжу овочеву нарізку.

Читайте також

1