Сьогодні ченці мають повністю звільнити приміщення Києво-Печерської лаври

Храми Києво-Печерської лаври продовжать свою роботу в звичайному режимі
Головне
Сьогодні ченці мають повністю звільнити приміщення Києво-Печерської лаври
29 Березня 2023, 12:32
читать на русском

Секретар РНБО Олексій Данілов нагадав, що саме 29 березня - той дедлайн, коли представники УПЦ МП повинні остаточно звільнити Києво-Печерську лавру.

Під час ефіру на Радіо NV він наголосив, що закони нашої держави будуть поважати усі без виключень, незалежно від того, чи любите ви Бога, і чи ходите у храм.

Друга річ: що стосується церковних речей, ми туди не втручаємося, але хочу зауважити, що Києво-Печерська лавра – це музей, який належить державі. І все, що стосується цього музейного комплексу, буде вирішувати держава, а не якісь окремі люди, які чомусь вирішили, що будуть вирішувати, у який спосіб їм паплюжити наші закони", – заявив він.

Секретар РНБО запевнив, що "витаскувати звідти за ноги чи застосовувати насильство" стосовно когось ніхто не збирається, маючи на увазі представників російської церкви.

"Чи будуть працювати церкви? Так, будуть. Чи будуть там проводитися богослужіння? Так, будуть. Але за законами нашої країни, а не з тими штучними утвореннями, які поза законом нашої країни було утворено величезну кількість для тих чи інших подій. Якщо ви кажете, що все, що відбувається у світі, – рука Бога, вважайте, що це рука Бога робить, - зазначив Данілов. - Ви ж не сперечаєтеся з Богом. Ось Бог так вирішив, що 29-го числа мають покинути цю обитель, перейти в інше місце".

Нагадаємо, ченцям і вірянам Української православної церкви, афілійованої з Російською православною церквою, із 21 березня заборонили заходити в печери Києво-Печерської лаври, бо комісія оцінює збереження культурних цінностей.

Як відомо, Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" не планує продовжувати оренду Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Причиною розірвання договору про безоплатне користування майном вказано рішення РНБО, висновки Міжвідомчої робочої групи та лист Мінкульту.

Як відзначило керівництво заповідника, УПЦ було запропоновано надати список осіб для включення до складу комісії з прийняття-передання державного майна.

Раніше повідомлялося, що міністерство культури України рекомендувало не продовжувати оренду Свято-Успенської Києво-Печерської лаври та Трапезної церкви для УПЦ Московського патріархату.

Також в Україні відкрили кримінальні провадження проти священнослужителів Лаври, які належать до УПЦ МП і під час війни прославляли під час молебнів росію. Під час обшуків у Лаврі СБУ знайшла проросійську літературу, мільйони готівки та "сумнівних" громадян рф під час безпекових заходів у приміщеннях УПЦ (МП).

Читайте також

1