Солянка на перше і друге: рецепти ситного обіду

Окрім традиційної м`ясної, можна готувати солянку з риби та грибів
Солянка на перше і друге: рецепти ситного обіду
14 Лютого 2023, 21:42
читать на русском

Є думка, що солянку колись готували у селах гуртом, і кожен приносив до загального казана те, що мав. От і виходила збірна солянка, яку інколи так і називали "селянка".

Інгредієнти:

  •  200 г свинини
  •  200 г телятини
  •  200 г шинки
  •  3 шт сосисок чи сардельок
  •  100 г копченого бекону
  •  2 морквини
  •  4 квашені огірки
  •  3 цибулини
  •  1 ст. л. сметани
  •  3 ст. л. сметани з зеленню
  •  чорний перець і лавровий листок

Варимо дуже наваристий бульйон. Найкраще – свині реберця, теляча грудинка. Після закипання м’яса знімаємо піну, додаємо моркву й одну цибулю. На маленькому вогні варимо не менше 1,5-2 години.

Тим часом, бекон нарізаємо невеличкими кубиками й злегка обсмажуємо. Підсмажені шматочки виймаємо, а у той жир, що натопився додаємо дрібно порізану цибулю.

Коли цибуля стане золотистого кольору, вкладаємо у сковорідку дрібно порізані квашені огірки, та обсмажуємо ще 5-6 хвилин.

На останок до цієї засмажки додаємо томатну пасту, 200 г бульйону й тушкуємо під кришкою 10 хвилин.

З готового бульйону виймаємо кістки, зрізане м'ясо нарізаємо шматочками. Шинку й сосиски нарізаємо також кубиками.

Вкладаємо у м’ясний бульйон всі порізані компоненти, засмажку, доводимо до кипіння й варимо ще хвилин 10. Перчимо, додаємо лавровий листок, даємо настоятися. Не варто солянку солити й додавати спеції, щоб не зіпсувати аромат копчених інгредієнтів.

Подаємо зі сметаною, зеленню, свіжою цибулькою.

Грибна та рибна солянка

Грибні солянки виходять смачними з будь-якими грибами – свіжими, солоними, сушеними. Рибна солянка – звичайно, на рибному бульйоні із додаванням вишуканих сортів риби. А ще спробуйте до вже приготовленої солянки додати оливки і шматочок лимона.

Розсольник VS солянка

Дійсно, рецепт солянки багато в чому подібний до розсольнику. Але розсольник можна приготувати навіть дієтичним, а от зі збірною солянкою так не вийде. Адже – це смачна, дуже навариста перша страва, після якої, мабуть, ні десертів, ні другої страви й навіть компоту не захочеться.

Читайте також

1