Союзна держава: Росія та Білорусь оголосили про економічну інтеграцію

Лукашенко і Путін узгодили 28 "союзних програм"
Союзна держава: Росія та Білорусь оголосили про економічну інтеграцію
Володимир Путін і Олександр Лукашенко (фото: з відкритих джерел)
10 Вересня 2021, 16:40
читать на русском

Президенти Росії та Білорусі Володимир Путін та Олександр Лукашенко оголосили про узгодження параметрів економічної інтеграції двох країн.

Як пише РБК, п'ята за рік зустріч президентів РФ та Білорусі у четвер, 9 вересня, закінчилася оголошенням про завершення роботи над складанням плану подальшої інтеграції двох країн.

Переговори велися майже три роки. Як нагадав Путін, вони стосувалися розробки 28 так званих союзних програм, націлених "на уніфікацію законодавства Росії та Білорусі в різних областях економіки, на вирівнювання умов діяльності господарюючих суб'єктів двох країн".

Передбачено, що країни укладуть договір про загальні принципи стягнення непрямих податків, впровадження системи адміністрування непрямих податків в рамках Союзної держави. Мета - щоб було видно структуру ціни товару. Це дозволить перейти до єдиної промислової політики та до надання допуску до держзакупівель і держзамовлень.

Зазначається, що саме на цій умові наполягав білоруський президент. Вважається, що реалізація цього пункту дозволить під'єднати білоруські компанії до російського ринку держзакупівель.

Також президенти визначили загальні орієнтири формування в перспективі єдиної грошово-кредитної політики, здійснення валютного регулювання, інтеграції національних платіжних систем і створення загального платіжного простору в рамках Союзної держави.

Під час зустрічі Лукашенко "випросив" у Путіна ще одну важливу умову - ціна на російський газ повинна бути для Білорусі набагато нижчою, ніж для європейських країн. Російський президент згодом заявив: на наступний рік ціна для Мінська збережеться на рівні 128,5 дол. за тисячу кубів, це при тому, що ціна на європейському ринку - 650 доларів.

Також Лукашенко домігся від Путіна нового кредиту - з вересня цього року і до кінця 2022 року Росія виділить Білорусі приблизно 630 млн доларів.

У ході зустрічі президентів, за словами Лукашенка, розглядалося питання про єдину валюту. Однак прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що перспективи появи єдиної валюти РФ і Білорусі поки не проглядаються.

Читайте також

1