Спалах смертельно небезпечного вірусу стався в Індії

Через вірус Ніпах помер 12-річний хлопчик
Спалах смертельно небезпечного вірусу стався в Індії
Лікарня в Індії (Фото: ВВС)
7 Вересня 2021, 08:16
читать на русском

У південному штаті Керала в Індії зафіксовано спалах смертельного вірусу Ніпах.

Про це повідомляє NDTV.

За даними телеканалу, 5 вересня в результаті зараження вірусом помер 12-річний хлопчик. Ще у двох жителів штату виявили симптоми цього захворювання.

Повідомляється, що до штату Керала терміново відправили фахівців з Національного центру з контролю за захворюваннями, щоб вслідкувати усіх, хто міг контактувати із зараженими.

За даними ВООЗ, вірус Ніпах був вперше виявлений в 1999 році під час спалаху хвороби серед фермерів-свинарів в Малайзії.  Він є новим зоонозним (переданим людині від тварин, а також через заражену їжу чи від людини людині) вірусом. У інфікованих людей вірус Ніпах викликає хворобу в різних проявах - від безсимптомної (субклінічної) інфекції до гострої респіраторної хвороби і смертельного енцефаліту.

Інфекція у людей протікає в різних формах - від безсимптомної інфекції до гострої респіраторної інфекції (легкої або важкої) і до смертельного енцефаліту. Спочатку у інфікованих людей розвиваються симптоми, що включають підвищену температуру, головний біль, міалгію (м'язовий біль), блювоту і біль в горлі. За цим можуть слідувати запаморочення, сонливість, змінена свідомість і неврологічні ознаки, які вказують на гострий енцефаліт. У деяких людей можуть також розвиватися атипова пневмонія і важкі дихальні проблеми, включаючи гостру дихальну недостатність. У важких випадках розвиваються енцефаліт і конвульсії, що призводять до коми через 24-48 годин.

Більшість людей, що вижили після гострого енцефаліту, повністю відновлюються, але серед них також реєструвалися довготривалі неврологічні наслідки.

Коефіцієнт летальності оцінюється в межах від 40% до 75%; в умовах різних спалахів хвороби цей показник може варіюватися в залежності від місцевих можливостей для проведення епіднагляду та клінічного ведення пацієнтів.

Нагадаємо, нещодавно в Індії зафіксували спалах невідомої лихоманки. Її жертвами стали майже 70 людей, серед яких 40 дітей.

Читайте також

1