Спеціальні хробаки перетворюватимуть опале листя в Києві на добриво

Опале листя перетворюватимуть на біогумус
Спеціальні хробаки перетворюватимуть опале листя в Києві на добриво
Опале листя Фото: kyivcity.gov.ua
5 Листопада 2021, 06:02
читать на русском

З осені цього року у Києві розпочали перенаправляти опале листя на потужності для перероблення його в біогумус за допомогою спеціальних хробаків.

Про це під час інспекції роботи такого спеціалізованого підприємства в Київській області розповів заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, повідомляє пресслужба КМДА.

Чиновник розповів, що у столиці щороку накопичується близько 100 тисяч кубометрів опалого листя, яке необхідно переробляти.

Часто люди, насамперед жителі приватного сектора, замість того, щоб направити його на утилізацію чи перероблення, просто спалюють. У нас за останній місяць сталось близько 200 пожеж та підпалів трави й листя у приватному секторі та на території екосистем. Тому ми налагоджуємо роботу з підприємствами, що здатні забезпечити якісне перероблення листя. Комунальні підприємства вже уклали відповідні угоди, що дають змогу переробляти опале листя, перетворюючи його на біогумус за допомогою сучасних технологій, – розповів Пантелеєв.

Для перероблення листя на гумус застосовується технологія виробництва компосту та його перероблювання за допомогою вермикультивування. Вона здійснюється за допомогою використання червоних кільцевих хробаків, які з’їдаючи органічні відходи, переробляють його в біогумус, що містить необхідні речовини для насичення ґрунтів.

Нагадаємо, щороку у весняний та осінній періоди значно зростає кількість пожеж, пов'язаних зі спалюванням населенням сухої трави та сміття. Одна з причин - людський фактор, кажуть рятувальники.

Громадяни спалюють сміття, суху траву, листя. Роками пали сухої рослинності стають причиною лісових пожеж.

В Україні діє закон про збереження довкілля № 556-ІХ, який Верховна Рада ухвалила на позачерговому пленарному засіданні 13 квітня 2020 року.

Штраф за порушення вимог пожежної безпеки в лісах відтепер становить від 90 до 270 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Читайте також