Спецслужби США провели обшуки у будинку Трампа - відео

Обшуки можуть бути пов'язані з секретними документами з Білого дому
Спецслужби США провели обшуки у будинку Трампа - відео
Президент США Дональд Трамп (Фото: REUTERS)
9 Серпня 2022, 09:32
читать на русском

Колишній президент Сполучних Штатів Америки Дональд Трамп заявив, що співробітники ФБР провели обшук у його резиденції Мар-а-Лаго у Флориді.

Як повідомляє DW, Трамп заявив, що "настали темні часи для нашої нації":

Мій гарний будинок, Мар-а-Лаго в Палм-Біч, Флорида, зараз перебуває в облозі, його зайняла велика група агентів ФБР.

Експрезидент каже, що під час обшуків агенти ФБР зламали його сейф.

Він назвав дії силовиків неправомірними та вважає, що обшуки провели, аби завадити йому балотуватися на пост президента США у 2024 році:

Це неправомірні дії правоохоронних органів, перетворення судової системи на зброю та атака вкрай лівих демократів, які відчайдушно не хочуть, щоб я балотувався на пост президента у 2024 році.

Тим часом у ФБР відмовилися відповідати на запитання, чи проводилися обшуки в будинку колишнього президента, і не дали жодних коментарів щодо можливих причин обшуку.

Проте американські ЗМІ з посиланням на джерела, близькі до розслідування, повідомляють, що причиною санкціонованого обшуком суду могли стати секретні документи, які Трамп, залишаючи Білий дім, взяв із собою, попри те, що їх потрібно було передати до Національного архіву.

У лютому Національний архів підтвердив, що вилучив із маєтку Трампа Мар-а-Лаго 15 коробок із документами. Серед них була офіційна кореспонденція Трампа з правителем Північної Кореї Кім Чен Ином, а також лист, залишений в Овальному кабінеті попередником Трампа Бараком Обамою.

Згідно із законом запису президента після закінчення терміну його повноважень мають бути передані до Національного архіву.

Нагадаємо, у липні минулого року колишній радник експрезидента США Дональда Трампа Том Баррак був затриманий американськими правоохоронними органами за звинуваченням у роботі на владу Об'єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ).

Також читайте наш матеріал: Витік документів з Кремля: як Росія взяла Трампа на гачок 

1