Спека та опади: якою буде погода останнього літнього місяця

Серпень в Україні обіцяє бути спекотним
Спека та опади: якою буде погода останнього літнього місяця
Погода Фото: Tahir Shaw з Pexels
4 Серпня 2022, 14:02
читать на русском

Останній місяць літа буде в Україні спекотним, опади випадатимуть нерівномірно.

Про це повідомив синоптик Ігор Кібальчич.

По всій території України середньомісячна температура повітря в серпні очікується вище за норму на 1,5-2,0 градуси й становитиме 20-25 градусів, у Карпатському регіоні 17-19. Найспекотніше традиційно очікується у південній частині країни. В окремі дні тут максимальна температура може досягати 38 градусів.

За його словами, саме перша половина серпня зазвичай характеризується найвищими показниками температури, але після 15-17 числа вже у зв'язку з нижчим положенням сонця і скороченням світлового дня температура починає помітно знижуватися.

Кількість опадів у серпні по Україні розподілиться нерівномірно. Як і в попередні літні місяці, основна частина дощів матиме зливовий характер, тому навіть у межах невеликої території чи області сумарна частина опадів може різнитися у 2 та навіть 3 рази, - каже Кібальчич.

За його прогнозом, у більшості областей кількість опадів у серпні очікується близько до норми та становитиме 32-72 мм, у Карпатах 86-110 мм, що відповідає 80-100% від норми. Менш сприятлива ситуація складеться в Одеській, Миколаївській, Херсонській та Вінницькій областях, де рясні опади малоймовірні, а на фоні високої температури посилиться посуха та зросте пожежна небезпека, яка на кінець липня у зазначених регіонах вже досягає найвищого п'ятого класу.

Нагадаємо, країни Європи продовжують потерпати від аномальної спеки та лісових пожеж, які виникають через високі температури повітря. Наприклад, у Португалії температура повітря сягнула 47 градусів тепла.

1