Справа Шеремета: суд усунув одного з присяжних

Захист ще на початку хотів усунути присяжного, однак суд відмовив
Важливо
Справа Шеремета: суд усунув одного з присяжних
Павло Шеремет

Шевченківський районний суд Києва на своєму засіданні у четвер усунув одного з трьох присяжних Юрія Михайленка у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Канал UA:Перший веде відеотрансляцію засідання із зали суду. 

Так, присяжний Михайленко – чоловік Ганни Чупіної, яку автоматична система теж обирала для розгляду справи. Чупіна взяла самовідвід, пославшись на те, що закон забороняє працювати разом із родичом. Михайленко самовідвід не взяв. Через це захист ще на початку хотів усунути присяжного, однак суд відмовив.

Читайте також

Після цього захист вдруге хотів усунути Михайленка, пославшись на те, що закон зобов'язує присяжного правдиво відповідати на запитання сторін, а чоловік ймовірно збрехав, коли казав, що не живе разом із Чупіною. Тоді суд теж відмовився відвести Михайленка.

Після цього прокурор звернувся до поліції та попросив перевірити, чи дійсно Михайленко і Чупіна живуть разом. Після того, як інформація підтвердилась, відвести присяжного попросив уже прокурор, і суд це прохання задовольнив.

Після винесення ухвали суд запропонував Михайленку дати пояснення, однак той відмовився.

Михайленка замінять одним із двох запасних присяжних у справі.

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про затримання та оголошення підозр фігурантам справи. Слідство підозрює лікаря й волонтера Юлію Кузьменко, медсестру парашутно-десантного батальйону Яну Дугарь та ветерана АТО Андрія Антоненка.

Дугарь у травні 2020 р. обрали запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 168 тис. гривень.

Кузьменко спочатку відправили до СІЗО, але 11 серпня Київський апеляційний суд змінив запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт. Антоненко залишається у СІЗО.

4 вересня суд визначив присяжних у цій справ.

28 вересня розпочався розгляд справи по суті.