Справа Віталія Марківа: родина загиблого італійського журналіста хоче отримати від України велику суму компенсації

По справі Віталія Марківа у італійської прокуратури фактів та доказів його причетності до загибелі немає
Справа Віталія Марківа: родина загиблого італійського журналіста хоче отримати від України велику суму компенсації
Мітинг в підтримку Віталія Марківа (фото: пресслужба МВС України)
16 Жовтня 2020, 12:30
читать на русском

Родина загиблого на Донбасі італійського журналіста Андреа Рокеллі хоче отримати від України велику суму компенсації, а вирок першої інстанції, яким Віталію Марківу дали 24 роки, "не підлягає навіть жодній критиці".

Про це розповів заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко в ефірі Громадського радіо.

Річ у тому, що по справі Віталія Марківа у італійської прокуратури фактів та доказів його причетності до загибелі італійського журналіста Рокеллі просто немає, і вирок першої інстанції, яким дали Віталію 24 роки, просто не підлягає навіть жодній критиці. Усі правозахисники, які читають вирок, у них волосся стає дибки, … він побудований лише на домислах італійських прокурорів, - наголосив Геращенко.

Він також зазначив, що судді та присяжні "поводять себе нейтрально".

Вони не мають у свої виступах обвинувального уклону, тому потрібно дочекатися результатів апеляції, і ми сподіваємося, що Апеляційний суд виправить помилку щодо суду першої інстанції, - додав він.

Геращенко (досьє Антона Геращенка) також зазначив, що сім’я Рокеллі хоче отримати від України достатньо велику суму грошей в якості компенсації за загибель їхньої рідної людини, хоча італійські дипломати попереджали італійських громадян, що не треба у 2014 році їхати до Слов’янська, що там іде війна, що там люди гинуть.

Є намагання обвинувачення заявити про те, що нібито італійського журналіста вбили навмисно, — це повна брехня, - додав Геращенко.

Читайте також

Зазначимо, що 30 червня 2017 року у Італії затримали старшого сержанта командира відділення батальйону ім. Кульчицького (в/ч 3066) НГУ Віталія Марківа за підозрою у причетності до загибелі фоторепортера громадянина Італії Андреа Рокеллі у м. Слов'янськ у травні 2014 року.

Суд італійського міста Павія визнав Марківа винним і засудив його до 24 років ув'язнення.

Національна поліція в рамках розслідування провела низку слідчих дій та отримала докази невинуватості нацгвардійця Віталія Марківа до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі і росіянина Андрія Миронова в 2014 році.

Після другого засідання глава МВС України Арсен Аваков повідомив, що Апеляційний суд у Мілані призначив додаткові експертизи у справі українського нацгвардійця Віталія Марківа. Зокрема, наново перекладуть запис його прослуховування в камері.

15 жовтня в Мілані пройшло третє засідання апеляційного суду, на якому заслухали висновки дослідження щодо розмови Віталія Марківа з співкамерником про загибель італійського репортера. Згідно з новим перекладом розмови Віталія Марківа із співкамерником у липні 2017 року, він не говорив "ми прибрали репортера", а сказав : "у 2014 був убитий італійський репортер, і тепер вину хочуть покласти на мене".

1