Спроба підкупу мера Філатова: екснардеп Микитась вийшов із СІЗО - ЦПК

Наступне засідання у цій справі призначене на 4 серпня
Головне
Спроба підкупу мера Філатова: екснардеп Микитась вийшов із СІЗО - ЦПК
Максим Микитась
22 Липня 2023, 15:50
читать на русском

Колишній народний депутат України Максим Микитась вийшов із СІЗО.

Про це у Телеграмі поінформував Центр протидії корупції.

"Сьогодні у Вищому антикорсуді відбулось чергове засідання у справі екснардепа Максима Микитася щодо ймовірної пропозиції хабаря меру Дніпра. Ми звернули увагу, що на засіданні не було працівників конвою. За нашими даними, Микитась вийшов із СІЗО ще декілька днів тому, гроші внесли минулих вихідних", - зазначається у повідомленні.

У ЦПК поінформували, що це сталося після того, як 11 липня ВАКС продовжив Микитасю тримання під вартою до 8 вересня, але зменшив заставу із 40 до 20 млн грн. За даними Центру, рішення ухвалили судді ВАКС Володимир Воронько, Андрій Біцюк та Віра Михайленко.

"Наприкінці сьогоднішнього засідання екснардеп попросив суддів дозволити йому з 2 по 7 серпня поїхати в Івано-Франківську і Львівську область за сімейними обставинами. Прокурор САП не заперечував, але тільки в тому разі, якщо це не перешкодить судовому розгляду. У результаті судді протокольною ухвалою дали дозвіл Микитасю покинути Київ на шість днів", - заявили у відомстві.

Зазначається, що наступне засідання у цій справі призначене на 4 серпня.

"Обвинувачений обіцяв взяти участь у засіданні через відеозв'язок, а 7 серпня вже прибути на засідання в приміщення суду", - поінформували у ЦПК.

Активісти уточнили, що їм не відомо, хто вніс заставу: особисто Микитась чи хтось інший як заставодавець.

Нагадаємо, 18 жовтня 2022 року НАБУ і САП викрили колишнього нардепа на спробі підкупу за 22 млн євро міського голови Дніпра Бориса Філатова. Це одна з рекордних сум пропонованої неправомірної вигоди, зафіксованої правоохоронцями в Україні.

За даними слідства, у жовтні 2022 року колишній народний депутат України (у минулому — топпосадовець державної компанії "УкрБуд") запропонував міському голові міста Дніпро неправомірну вигоду за укладення з підконтрольними йому компаніями контракту з будівництва метрополітену в Дніпрі поза конкурсом. Кошти обіцяв надавати частинами впродовж дії проєкту – до 2027 року. "Лояльність" мера екснардеп оцінив у 10% від вартості проєкту (220 млн євро), що становить відповідно 22 млн євро. Фінансування за проєктом здійснюється коштом кредиту Європейського банку реконструкції і розвитку.

Читайте також