Спрощено організацію відпочинку та оздоровлення українських дітей за кордоном

Відпочинок неповнолітніх в Україні неможливий через війну
Спрощено організацію відпочинку та оздоровлення українських дітей за кордоном
Пляж, відпочинок (фото: УНІАН)
11 Червня 2022, 19:09
читать на русском

Кабінет міністрів України ухвалив рішення про спрощення організації відпочинку та оздоровлення українських дітей за кордоном.

Про це повідомила міністерства соціальної політики Марина Лазебна.

За її словами, організацію виїзду дітей за кордон на оздоровлення та відпочинок максимально спрощено.

Цього літа, нажаль, через війну ми маємо значно менше можливостей організувати оздоровлення та відпочинок для дітей в Україні. Тому ми ведемо перемовини з країнами-партнерами, щоб організувати такий відпочинок за кордоном. Сподіваємось, що уряди країн-партнерів та організації в цих країнах відгукнуться на це наше прохання і ми разом зможемо організувати для більшої кількості дітей відпочинок у безпеці, який зараз для багатьох є насправді необхідним. Для того, щоб можна було в короткі терміни забезпечити організований виїзд дітей на відпочинок за кордон ми спростили процедуру такого виїзду, - сказала очільниця Мінсоцу (досьє Лазебної).

Зазначається, що пріоритет у запрошенні дітей на відпочинок матимуть органи державної влади інших країн.

Рішення уряду передбачає, що під час воєнного стану групи дітей зможуть виїжджати за кордон на оздоровлення та відпочинок виключно за наявності згоди Нацсоцслужби. При цьому, при подачі пакета документів до уповноваженого органу більше не потрібно здійснювати їх нотаріальне засвідчення.

Для відправлення дітей з України на відпочинок за кордон передбачений наступний алгоритм дій:

Сторона, що виявила бажання прийняти дітей на оздоровлення та відпочинок за кордоном, має подати до Нацсоцслужби запрошення на оздоровлення та відпочинок дітей.

У запрошенні зазначається:

  •  держава, до якої діти запрошуються;
  • строк, на який виїжджає група дітей,
  • дата їх повернення;
  • кількість запрошених дітей, їх вік;
  • можливість прийняття дітей, які потребують допоміжних засобів реабілітації;
  • умови фінансового забезпечення оздоровлення та відпочинку, проживання, харчування дітей та супроводжуючих осіб;
    • зобов’язання щодо страхування дітей та їх супроводжуючих осіб;
  • інформація про заклади, в яких планується розміщення дітей (адреса закладу), або список сімей, які прийматимуть дітей на оздоровлення та відпочинок з України;
  • гарантії захисту прав дітей, а також повернення до України.

Також необхідно підготувати писати лист від центрального або місцевого органу виконавчої влади держави, до якої запрошуються діти. В листі має міститися інформація про те, що сторона, що приймає дітей, уповноважена здійснювати організацію оздоровлення та відпочинку дітей з України в сім’ях і закладах за кордоном, а також гарантії повернення дітей до України.

Надалі Національна соціальна сервісна служба України визначає регіони, в яких діти найбільше потребують оздоровлення та відпочинку, та звертається до обласних військових адміністрацій для формування груп дітей та підготовки пакета документів для їх виїзду за кордон на оздоровлення та відпочинок.

Обласна військова адміністрація формує групу дітей, призначає супроводжуючих осіб та подає до Нацсоцслужби пакет документів для виїзду групи дітей за кордон.

Нацсоцслужба здійснює розгляд поданих документів та надає згоду на виїзд організованої групи дітей за кордон.

У рішенні уряду йдеться, що відпочинок за кордоном у сім'ях не буде дозволений під час воєнного стану дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування.

Оздоровлення зазначених категорій дітей дозволяється організованими групами в закладах. Діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування, які були евакуйовані з України, можуть забезпечуватись послугами з оздоровлення та відпочинку у складі організованих груп виключно на території держави, в якій вони знаходяться, - зазначили у Міністерстві соціальної політики.

Нагадаємо, дитячі табори цьогоріч запрацюють у тих регіонах України, де немає загрози безпосередніх бойових дій та вторгнення ворога. Після важкої весни діти повинні мати змогу відпочити та оздоровитися.