США виготовлять для України шість патрульних катерів Mark VI (відео)

Вартість контракту становить 85 мільйонів доларів
США виготовлять для України шість патрульних катерів Mark VI (відео)
Катери Марк VI (Фото: U.S. Navy Photo)
3 Жовтня 2021, 07:17
читать на русском

Міністерство оборони США уклало контракт з приватною компанією на виготовлення шести патрульних катерів класу Mark VI, які передадуть Україні.

Про це йдеться на сайті Пентагону.

Так, американська компанія SAFE Boats International спроєктує, збудує та обладнає ці катери. Їх передадуть на озброєння військово-морських сил України.

Очікується, що роботи будуть завершені у 2025 році. Вартість контракту оцінюють в 85 млн доларів. Роботи виконуватимуть у Такомі, Бремертоні та Фріленді, штат Вашингтон.

США схвалили передачу цих шести катерів Україні у липні 2020 року. Крім того, домовилися про продаж до 16 патрульних катерів Mark VI, супутнього обладнання та озброєння до них на загальну суму у 600 млн доларів.

Довідка: Mark VI — це бойові патрульні катери, які призначені для патрулювання прибережних морських територій. Катер має майже 24 метри довжини. Його силова установка складається з двох дизельних двигунів багатопаливного типу з водометами й забезпечує максимальну швидкість у 41 вузол.

Катери виготовляє компанія SAFE Boats International, США. Нові катери малої водотоннажності були розроблені компанією SAFE BI на базі багатоцільового катера Archangel, які сьогодні купують не тільки ВМС Сполучених Штатів, але й перебувають на озброєнні інших країн.

Нагадаємо, 1 вересня Міністр оборони США Ллойд Остін повідомив, що США ухвалили рішення про виділення додаткової безпекової допомоги Україні в обсязі 60 млн доларів, включно із закупівлею переносних протитанкових ракетних комплексів "Джавелін".

Читайте також