Стало відомо, чи будуть зростати тарифи після підписання Меморандуму з МВФ

Наступного року планується низка змін, які торкнуться й українців
Головне
Стало відомо, чи будуть зростати тарифи після підписання Меморандуму з МВФ
Ціни на газ (Фото: КМУ)
25 Листопада 2021, 15:14
читать на русском

Кабінет міністрів України не буде обмежувати зростання тарифів для населення. Буде створено нову наглядову раду НАК "Нафтогаз України" та розроблено інструменти для стягнення боргів з українців шляхом збільшення штрафів та спрощення правозастосування.

Як повідомляє УНІАН, про це йдеться в тексті оновленого меморандуму про економічну та фінансову політику з Міжнародним валютним фондом за програмою stand-by.

Чи будуть зростати тарифи

Повідомляється, що влада пообіцяла встановити тарифи на газ вище за рівень відшкодування витрат, одночасно захищаючи вразливі домогосподарства.

Ми зобов'язуємося не вводити обмеження цін на газ, який постачається домогосподарствам, також гарантувати, що оптові ціни будуть визначатися на прозорому та ефективному ринку, - йдеться в Меморандумі;

Своєю чергою витрати постачальників, включно з відрахуваннями на підтримку інфраструктури, будуть закладені у тарифи для населення. При цьому планується, що будуть зняті обмеження цін на електроенергію, що постачається українцям.

Влада збирається розробити інструменти, які забезпечать стягнення платежів із домогосподарств (зокрема і шляхом збільшення штрафів). Також буде вжито заходів, спрямованих на "покращення дисципліни платежів" населення.

Згідно з текстом документа, асигнування в бюджеті 2022 року на програми субсидій з оплати послуг ЖКГ достатні для тієї ж кількості учасників програм субсидій як і в поточному році за умови незмінності тарифів.

У Меморандумі зазначається, що після перегляду тарифів навесні уряд забезпечить, щоб у переглянутому бюджеті були визначені необхідні ресурси для своєчасного і повного забезпечення зазначеної програми.

Нова наглядова рада "Нафтогазу"

До кінця січня 2022 року має запрацювати нова наглядова рада "Нафтогазу". Про це йдеться у підписаному документі. При цьому влада забезпечить проведення незалежного аудиту до квітня 2022 року.

Повідомляється, що державний Укргазвидобування продаватиме не менше 40-50% обсягів видобутого газу на вільному ринку. До 2024 року ця частка збільшиться до 100%.

Поділ операторів газорозподільних мереж

До кінця березня 2022 року буде розроблено спільний план дій для "забезпечення розробки та дотримання ринкових і антимонопольних правил, включаючи ефективний поділ операторів газорозподільних мереж і постачальників у всіх регіонах, щоб у них не міг бути один і той самий бенефіціарний власник". Для цього створять робочу групу, до якої увійдуть представники НКРЕКП, Міненерго та Антимонопольного комітету

Як зазначається в Меморандумі, Регулятор нестиме відповідальність за верифікацію ефективності анбандлінгу.

Своєю чергою влада повинна забезпечити посилення конкуренції на оптовому ринку газу. Ціни повинні визначатися "на прозорому та ефективному ринку".

Нагадаємо, що в Україні з 1 січня 2022 року будуть перераховані тарифи за транспортування газу. Тому суми у платіжках залежатимуть від об'єму споживання газу й тарифів, встановлених для облгазів.

Читайте також

1