З 1 січня 2022 року українці по-новому платитимуть за транспортування газу

Розмір платіжки залежатиме від двох факторів
Головне
З 1 січня 2022 року українці по-новому платитимуть за транспортування газу
Газ (фото: Pexels)
24 Листопада 2021, 10:55
читать на русском

В Україні з 1 січня 2022 року будуть перераховані тарифи за транспортування газу. Тому суми у платіжках залежатимуть від об'єму споживання газу й тарифів, встановлених для облгазів.

Про це повідомляє OBOZREVATEL, зазначивши, якщо регулятор не узгодить розподільчим компаніям значне підвищення тарифу, деякі споживачі можуть платити за доставку газу менше, ніж було до цього.

З 1 січня буде введена нова формула абонплати від облгазу, яка виглядатиме так: кількість газу, який використали з жовтня 2020-го по жовтень 2021-го, поділити на 12 та помножити на тариф.

Повідомляється, що саме цей тариф і планують різко підвищити. На сайтах облгазів було розміщено для громадського обговорення проєкти перегляду цін. Його спочатку має затвердити Нацкомісія у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Регулятор заявив, що облгази свої побажання надали, проте їхні розрахунки перевірятимуться.

Хто платитиме менше

Споживачі, які з жовтня минулого року та до жовтня поточного витратили менше газу, ніж роком раніше, цілком імовірно зможуть платити за доставку з 1 січня менше. Але це лише за умови, якщо сам тариф при цьому не збільшиться. А це дуже малоймовірно. Для доставки використовують технічний газ, ціна на нього значно збільшилася.

Яка ціна за транспортування газу для населення

Як повідомляє УНІАН, відповідно до постанови НКРЕКП, з початку 2021 річна замовлена потужність споживача визначається виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об'єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року, але не може бути меншою, зокрема, за 126 куб. м – для побутового споживача, який використовує природний газ для підігріву води та приготування їжі.

Крім того, мінімальну вартість транспортування газу підняли й для тих, хто має газовий котел для опалення будинку. Мінімальна місячна оплата для таких споживачів становить близько 45 грн, навіть, якщо споживач не використовує газ для опалення, а лише для приготування їжі.

Нагадаємо, що від січня 2022 року ціни на послугу з розподілу газу можуть зрости від 30% до більш ніж в чотири рази. Таку пропозицію висловили газорозподільні компанії.

Читайте також