Стало відомо, які стрічки представить Україна на Венеційському кінофестивалі

До основного конкурсу увійшов лише один український фільм
Стало відомо, які стрічки представить Україна на Венеційському кінофестивалі
Кадри з фільму “Носоріг” Олега Сенцова (фото: usfa.gov.ua)
26 Липня 2021, 17:12
читать на русском

Цього року на 78-му Венеційському кінофестивалі від України буде представлено три стрічки режисерів Валентина Васяновича, Олега Сенцова та Петера Керекеша.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Telegram.

Чудові новини з Венеційського кінофестивалю. Там одразу трьома фільмами представлена Україна, - написав він.

За словами міністра, в основному конкурсі відбудеться світова прем’єра фільму "Відблиск" Валентина Васяновича. У конкурсній програмі "Горизонти" - стрічки "Носоріг" Олега Сенцова та "Цензорка" Петера Керекеша.

Зазначається, що фільми створені за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Міністерства культури та інформаційної політики.

Новий фільм Васяновича "Відблиск" увійшов до основної конкурсної програми і змагатиметься за головну нагороду фестивалю – "Золотого лева", повідомили у пресслужбі Держкіно.

Ця стрічка про лікаря-добровольця, який після повернення з полону намагається пристосуватися до мирного життя. Головний герой спілкується з ексдружиною і своєю 12-річною донькою, яка також переживає смерть близької людини на війні.

Продюсери фільму - Валентин Васянович, Ія Мислицька, Володимир Яценко та Анна Соболевська. Виробництво - кінопродакшн "Арсенал філмс" за участю ForeFilms та фінансової підтримки Держкіно.

Прем’єра фільму "Носоріг" Сенцова відбудеться в конкурсній програмі "Горизонти". Над цією стрічкою режисер почав працювати ще у 2012 році, але робота була призупинена через незаконний арешт режисера російськими спецслужбами у 2014 році та подальше його ув’язнення. У 2019 році Сенцов відновив роботу над проєктом.

Зйомки "Носорога" проходили в Кривому Розі, Львові та Києві, а завершилися в грудні 2020 року. У головних ролях - Сергій Філімонов, Євген Черніков, Євген Григор'єв і Аліна Зевакова.

В основу фільму покладені реальні події 90-х в Україні. Головний герой на прізвисько Носоріг потрапляє до кримінального світу і починає свій кривавий шлях, який приведе його зовсім не туди, куди він очікував.

"Носоріг" створений у копродукції України ("Артхаус Трафік", "Край кінема"), Польщі (Apple Film Production) та Німеччини (Ma.ja.de). Генеральні продюсери стрічки - Денис Іванов і Олег Сенцов.

Стрічка "Цензорка" Петера Керекеша спільного виробництва Словаччини, Чехії та України також увійшла до конкурсної програми "Горизонти". ​​

У фільмі розповідають історію молодої жінки Лесі, яку було засуджено до ув'язнення в одній із виправних установ Одеси. Вона щойно народила першу дитину, і потрапила у зовсім інший світ, населений лише жінками (ув'язненими, медсестрами та наглядачками, жінками різного віку, дружинами та вдовами, дочками, сестрами, вагітними та жінками з дітьми).

Українськими продюсерами стали Денис Іванов і кінокомпанія "Артхаус Трафік" за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

Нагадаємо, що дві третини серіалів на провідних українських каналах демонструються російською мовою.

Читайте також

1