Ставлення українців до НАТО та ЄС: результати опитування КМІС

За вступ до НАТО проголосував би 71% українців
Ставлення українців до НАТО та ЄС: результати опитування КМІС
Війська НАТО / Фото: facebook.com/NATO
1 Серпня 2022, 14:07
читать на русском

81% українців підтримує вступ до ЄС, 71% — до НАТО.

Про це стало відомо завдяки опитуванню, проведеному Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

У разі проведення референдуму щодо вступу до ЄС 81% серед усіх респондентів проголосував би за. Проти вступу до ЄС – 4%.

За вступ до НАТО проголосував би 71% українців. Проти лише 7%.

Дещо нижча підтримка у випадку вступу до НАТО, але також переважна більшість українців проголосували б "за" – 71% серед усіх респондентів, у той час, як "проти" проголосували б 7%. 22% населення не брали б участь у голосуванні чи не знають, як голосувати. У перерахунку до респондентів, які взяли б участь у волевиявленні, на референдумі щодо вступу до ЄС було б 96% голосів "за", на референдумі щодо вступу до НАТО – 91% голосів "за", - зазначають соціологи.

У КМІС зазначають, що попри тенденції до зниження підтримки вступу до ЄС і НАТО із Заходу на Схід, у всіх регіонах більшість населення голосували б "за" вступ і до ЄС, і до НАТО.

Навіть серед жителів Півдня і Сходу, відповідно, 77% і 71% серед усіх респондентів підтримали б приєднання України до ЄС. Також 65% і 56% підтримали б приєднання до НАТО, - кажуть у КМІС.

Зазначимо, у березні 2022 підтримували вступ до Альянсу 68% опитаних громадян України. 

У червні 2022 87% опитаних українців заявили, що підтримали б вступ України до Євросоюзу у разі проведення референдуму. А 76% громадян хотіли, аби Україна стала членом НАТО.