“Страх перед правдою”: Кулеба прокоментував вихід Росії з групи по катастрофі МН17

Міністр зазначив, що Україна завжди була відкритою до співпраці та надавала всю необхідну інформацію нідерландській владі по даній справі
“Страх перед правдою”: Кулеба прокоментував вихід Росії з групи по катастрофі МН17
Дмитро Кулеба фото: УНІАН)

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що вихід Російської Федерації з консультаційної групи з переговорів щодо краху малайзійського боїнга МН17 у небі над Донбасом є красномовним свідченням страху Росії перед правдою.

Як повідомляє пресслужба МЗС України, про це Кулеба заявив під час телефонної розмови з міністром закордонних справ Нідерландів Стефом Блоком.

Під час розмови глави зовнішньополітичних відомств обговорили взаємодію в притягненні винних за аварію боїнга МН17 в рамках судових процесів в Нідерландах і міжнародних судових інстанціях.

Своєю чергою, Кулеба зазначив, що Україна завжди була відкритою до співпраці та надавала всю необхідну інформацію нідерландській владі по даній справі.

Міністри домовилися продовжувати співробітництво з метою встановлення справедливості та притягнення винних до відповідальності.

Натомість Блок позитивно оцінив приєднання України як третьої сторони до міждержавного позову Нідерландів проти Російської Федерації в Європейському суді з прав людини.

Раніше повідомлялось, що Москва більше не бачить сенсу продовжувати розпочаті у 2018 році тристоронні консультації з Австралією і Нідерландами "по всьому комплексу питань, пов'язаних з обставинами аварії рейсу МН17".

Нагадаємо, Boeing-777 рейсу МН17, який летів з Амстердама в Куала-Лумпур був збитий 17 липня 2014 року. Тоді загинули 298 осіб, з яких 196 були громадянами Нідерландів.

У липні 2020 року Європейський суд з прав людини зареєстрував позов Нідерландів проти РФ через збитий над Донбасом літак МН17, оскільки за даними уряду Нідерландів, він був збитий із зенітної ракетної системи "Бук", яка належала РФ.

Наприкінці вересня у Нідерландах поновили судовий процес у справі про збитий над Донбасом у 2014 році літак МН17.

1