Страви на Новий рік: поради від МОЗ, як відсвяткувати без шкоди для здоров'я

Медики застерегли українців від переїдання та вживання жирної їжі
Страви на Новий рік: поради від МОЗ, як відсвяткувати без шкоди для здоров'я
Святковий стіл на Новий рік Фото: Pexels
30 Грудня 2022, 20:45
читать на русском

На порозі - Новий 2023 рік. Більшість українців готує різні страви, аби зібратися за святковими столами з рідними, чи друзями.

На жаль, смажена та жирна їжа, в’ялені м’ясо та риба, салати з майонезним соусом стали традиційними стравами у святковому меню.

У Міністерстві охорони здоров'я дали поради, як відсвяткувати Новий рік без шкоди для здоров'я.

У МОЗ нагадають, що незбалансоване харчування може спричинити розвиток низки хвороб. Крім цього, переїдання зумовлює відчуття дискомфорту, важкості та переповненості в животі, а як наслідок – спричинити функціональні захворювання шлунково-кишкового тракту.

Цього року спробуйте нову традицію та приготуйте здорове меню – адже страви до святкового столу можуть бути смачними й одночасно корисними:

  • Обмежте кількість копченостей і консервів на столі. Вирішили приготувати м'ясо чи рибу - краще запекти їх у духовці.
  • Додайте більше овочевих салатів. Але замість магазинних соусів та майонезів приготуйте домашній майонез або замініть його заправкою з йогурту або кефіру з великою кількістю зелені.
  • Відмовтеся від солодких напоїв, що містять цукор, проте споживайте більше рідини. Це може бути вода або чай, морс тощо. Щодо алкоголю, то навіть у свята потрібно пам’ятати: немає безпечної дози.
  • На десерт краще подати невелику кількість фруктів замість тістечок чи торта.

Також у МОЗ рекомендували скористатися принципом "Тарілки здорового харчування". Подробиці тут.

Фахівці радять у період свят важливо дотримуватися звичного режиму харчування і не вживати надмірну кількість їжі.

Голодувати весь день, щоб добряче поїсти ввечері – погана ідея. Робіть інтервали між трапезами: не менше трьох та не більше 4,5 годин, а також слідкуйте за розмірами порцій. І найголовніше — проводьте більше часу в русі, приділіть час активностям на свіжому повітрі та пам’ятайте про карантинні обмеження! Зустрічати улюблене свято – це прекрасно, тож не перетворюйте його на звичайне поглинання їжі, - йдеться у повідомленні.

Редакція Парламент.UA пропонує до свят рецепти корисних страв, якими частуватимуть рідних наші журналісти. Ці рецепти легко знайти в інтернеті, проте вони трохи "удосконалені" нашими колегами:

Салат з перепелиними яйцями. Вам потрібно буде для приготування страви на 10 осіб придбати 10-15 перепелиних яєць, одну упаковку суміші для зеленого салату, оливкову олію, насіння чіа або льону, одне куряче філе, соус теріякі, до 10 помідорів чері.

Приготування:

  1. Листя салату чи суміші із зелені промити та висушити, розкласти у дві глибоченькі тарілки. Зверху присипати його насінням чіа чи льону.
  2. Відварити яйця та розрізати їх навпіл і покласти зверху на листя.
  3. Куряче філе відварити у підсоленій воді, охолодити та порізати кубиками. Філе розкладаємо біля яєць.
  4.  Помити та порізати помідори чері та розкласти їх на тарілки з листям, філе та яйцями.
  5. Зверху салат потрібно змастити олією (незначною кількістю) та соусом теріяки.

Куряча печінка з яблуками та грушею.

На дві порції потрібно купити кілограм курячої печінки, три тверді груші середнього розміру та чотири яблука, 200 грамів оливкової олії, або вершкового масла.

Приготування.

Розігріти сковороду, влити туди олію, викласти промиту печінку. Поперчити посолити на смак та під кришкою "томити" її хвилин 20 на середньому вогні, перемішуючи. Коли вона буде майже готова, зняти кришку та продовжити її притушуватися хвилин 10.

На іншу розігріту сковороду кладемо шматочок масла, чи наливаємо олію. Миємо груші та яблука і ріжемо їх крупними дольками. Викладаємо на сковорідку та накриваємо кришкою. Яблука та груші пасируються у сковороді на слабкому вогні до 20 хвилин. Коли вони розм'якнуть та наберуть золотистого кольору - викладаємо їх на пергаментний папір, який вбере у себе залишок олії чи масла.

Розкладаємо груші та яблука у неглибокі тарілки та зверху викладаємо печінку.

Салат з моркви, горіхів та курятини.

Інгредієнти: морква по-корейські 500 грамів, одне куряче філе, олія та 300 грамів будь-яких горіхів.

Приготування:

  1. Відварюємо куряче філе у підсоленій воді. Охолоджуємо і нарізаємо дрібними шматочками.
  2. Розкладаємо моркву у дві глибокі мисочки. До моркви додаємо шматочки філе.
  3. Подрібнюємо горіхи і всипаємо їх до моркви.
  4. До суміші з моркви, філе та горіхів додаємо олію.

Якщо у вас є ідеї для корисних святкових страв, діліться ними у нашій сторінці у Фейсбуці.

Читайте також наш матеріал: Як святкують Новий рік в різних країнах: цілуються опівночі, викидають меблі з вікон та кидаються камінням

Читайте також

1