Суд арештував скраплений газ, проданий "Укрнафтою" на неліцензованій біржі

Збитки оцінили у 300 мільйонів
Важливо
Суд арештував скраплений газ, проданий "Укрнафтою" на неліцензованій біржі
ДБР Фото: сторінка ДБР у Фейсбук
1 Червня 2022, 15:29
читать на русском

Державне бюро розслідувань наклало арешт на скраплений газ, який компанія "Укрнафта" раніше продала на неліцензованій біржі за заниженою вартістю.

Як повідомили у ДБР, газ було продано вдвічі дешевше ринкової ціни, що могло завдати збитків у 300 млн грн.

Реалізація скрапленого газу ПАТ "Укрнафта" відбулася протягом квітня-травня 2022 року.

Встановлено, що під час воєнного стану у квітні поточного року ПАТ "Укрнафта" подала заявку на проведення аукціону з продажу скрапленого газу. На засіданні аукціонного комітету була погоджена біржа, запропонована "Укрнафтою", яка не мала ліцензії на проведення професійної діяльності на організованих товарних ринках. Результати аукціону мають ознаки фальсифікації, оскільки переможці купили скраплений газ за ціною практично у два рази нижчою від ринкової, - кажуть у ДБР.

Зокрема, переможцем на аукціоні визнано двох учасників з пропозицією цін близько 28 тис. гривень за тону, хоча у той же день на іншому аукціоні ці ж компанії змогли купити скраплений газ із пропозиціями цін близько 55 тис. гривень за тону. Інші учасники аукціону пропозиції ціни взагалі не надавали.

Таким чином сума завданих збитків підприємству, у якому значна державна частка, може становити понад 300 млн гривень.

Нагадаємо, минулого року голова правління НАК "Нафтогаз Україна" Юрій Вітренко розповів, що за I квартал 2021 року реальні збитки компанії сягають 105 мільярдів гривень, причому колишнє керівництво їх приховало і в звітах ця цифра повністю не показана.

1