"Нафтогаз" завдав державі 105 мільярдів збитку за квартал - Вітренко

Реальний фінансовий стан підприємства, за словами його нового голови, різко відрізняється від показників на папері
Важливо
"Нафтогаз" завдав державі 105 мільярдів збитку за квартал - Вітренко
Юрій Вітренко (Фото: The page)
27 Липня 2021, 16:19
читать на русском

Голова правління НАК "Нафтогаз Україна" Юрій Вітренко розповів, що за I квартал 2021 року реальні збитки компанії сягають 105 мільярдів гривень, причому колишнє керівництво їх приховало і в звітах ця цифра повністю не показана.

Про це йдеться в інтерв`ю Юрія Вітренка виданню РБК-Україна.

Зокрема, аналізуючи фінансові результати роботи компанії за 2021 рік, Вітренко наголосив на тому, що цифри, які показані у звітності, не перевірені аудиторами і не показують реального стану речей на підприємстві.

Зараз йде дискусія про відображення в звітності за півріччя двох проблем, які були і в першому кварталі. Якби в повному обсязі вони були відображені в звітності за перший квартал, то замість прибутку був би показаний збиток для держави, як власника НАКу, до 105 млрд грн, - сказав Вітренко, уточнивши, що йдеться про відображення фінансового стану підприємств теплокомуненерго, який на момент формування звітності за перший квартал не давав підстав сподіватися на погашення ними заборгованості за газ.

Також Вітренко нагадав про борг НАК перед "Укрнафтою", зазначивши, що звітність компанії за перший квартал при попередньому менеджменті не була належним чином перевірена аудиторами, через що "реальні збитки можуть перетворюватися в "намальований прибуток", а тому звітність "Нафтогазу" далека від реальності.


Контекст. У травні президент Володимир Зеленський заявив, що керівництво "Нафтогазу" звільнили через колосальні збитки в 11 млрд грн. За його словами, уряд як головний акціонер ухвалив рішення змінити керівництво. І сьогодні поставлена задача, щоб збитків в 11 млрд не було. Він впевнений, що українці зможуть це побачити.

Зеленський наголосив, що за гроші українців підприємство лобіювало інтереси топменеджерів через замовні матеріали ЗМІ, зокрема в Telegram-каналах.

Читайте також

1