Суд дозволив продати раніше заарештовані картини з колекції Порошенка

Порошенко отримав право користуватися і розпоряджатися своєю колекцією
Суд дозволив продати раніше заарештовані картини з колекції Порошенка
Фото: фейсбук Петра Порошенко
10 Січня 2022, 14:01
читать на русском

Київський апеляційний суд скасував рішення Печерського районного суду Києва, який заарештував колекцію картин п`ятого президента Петра Порошенка, заборонивши йому користуватися та розпоряджатися вказаним майном, у тому числі відчужувати його.

Про це йдеться в матеріалах суду.

Як йдеться у матеріалах суду, ДБР продовжує розслідувати справу, в якій досліджуються обставини переміщення через митний кордон України із прихованням від митного контролю колекції зі 43 картин всесвітньо відомих художників.

Захист Порошенка в суді заявив, що ця справа є не підслідною ДБР, оскільки згідно з Кримінальним процесуальним кодексом досудове розслідування за ст. 209 Кримінального кодексу здійснює НАБУ.

20 грудня 2021 року Київський апеляційний суд визнав неприпустимими докази ДБР, зібрані в результаті проведеного 26 травня 2020 року невідкладного обшуку в нежитловому приміщенні Національного центру народної культури "Музей Івана Гончара", тому арешт на майно, а саме на 42 картини всесвітньо відомих художників і літографію, що належать Порошенку та які були виявлені під час зазначеного обшуку, не може бути накладено з метою забезпечення збереження цього майна як речового доказу у кримінальному провадженні.

Оскільки правових підстав накладення арешту на 42 картини всесвітньо відомих художників і жодної літографії не існувало, арешт на вказане майно накладено суддею безпідставно.

Таким чином, за рішенням суду, Порошенко має право користуватися та розпоряджатися колекцією картин, у тому числі відчужувати її.

Як відомо, 26 травня 2020 року спецназ ДБР штурмом увірвався до Музею Івана Гончара, де раніше п’ятий президент Порошенко презентував картини з родинної колекції. Силовики пошкодили майно музею і викрали митні декларації. Обшук слідчими ДБР Музею Гончара був визнаний незаконним у судовому порядку.

Читайте також

1