Суд ЄС скасував санкції проти експрезидента Януковича та його сина

З родини Януковича зняли санкції, що були накладені у 2021 році.
Суд ЄС скасував санкції проти експрезидента Януковича та його сина
Експрезидент України Віктор Янукович Фото: УНІАН
21 Грудня 2023, 18:46

Суд Європейського Союзу скасував запроваджені проти президента-втікача Віктора Януковича та його сина Олександра санкції.

Мотивовані опубліковані на сайті Суду Євросоюзу рішення тим, що певні корупційні підозри щодо них не були доведені.

Йдеться про санкції, накладені на них Радою ЄС 4 березня 2021 року та рішення про продовження цих санкцій від березня 2022. Суд задовольнив позови Януковичів у середу.

У рішеннях Суду йдеться, що Рада ЄС під час ухвалення рішень про санкції проти Януковичів не перевірила належним чином надані Україною підстави, за якими їх запроваджували.

Крім того, зауважується, що Рада ЄС мала звернутись до української сторони для з’ясування, чи не порушила вона права батька та сина Януковичів на ефективний судовий захист у кримінальному провадженні.

У вересні 2022 року Суду Євросоюзу скасував рішення Ради Євросоюзу за 2019 та 2020 роки, через що Рада ЄС виключила Януковичів і згаданого санкційного списку.

Однак експрезидентові та його синові все ще заборонено володіти активами та в’їжджати на територію ЄС через накладені на них санкції від серпня 2022 року.

Нагадаємо, у липні Генеральний суд ЄС скасував рішення щодо ексгенпрокурора України Віктора Пшонки та його сина Артема, посилаючись на помилки в оцінці та сумніви в тому, що вони ґрунтувалися на достатньо "твердій фактичній основі".

1