Суд відмовився арештувати Савченко за наміри "підірвати Раду"

Колишня депутатка каже, що обвинувачення були необґрунтованими
Важливо
Суд відмовився арештувати Савченко за наміри "підірвати Раду"
Надія Савченко Фото: УНІАН
29 Листопада 2021, 17:57
читать на русском

Броварський міський районний суд повернув обвинувальний акт у кримінальному провадженні проти Надії Савченко і Володимира Рубана до прокурора.

Про це колишня депутатка написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

Обвинувальний акт зі звинуваченням Надії Савченко і Володимира Рубана "в підриві Верховної Ради мінометами з баржі, яка пливе по Дніпру", повернуто прокурору, з причини необгрунтованості обвинувачення. У запобіжному заході у вигляді тримання під вартою Надії Савченко і Володимира Рубана, прокурору, відмовлено, - повідомила Савченко.

Як відомо, Надію Савченко заарештували 23 березня 2018 року за підозрою у підготовці терактів і посяганні на життя нардепів. У СІЗО вона перебувала майже рік - до 15 квітня 2019 року.

Пізніше Конституційний суд встановив, що безальтернативне утримання під вартою підозрюваних у тероризмі порушує їх конституційні права і є незаконним. Враховуючи це, Савченко подала позов до суду з вимогою виплатити їй 1,1 млн грн моральної та матеріальної компенсації за порушення її прав за час перебування під арештом.

У листопаді 2020 року Деснянський суд Києва частково задовольнив її позов і постановив виплатити їй 600 тисяч гривень моральної шкоди. Офіс генпрокурора оскаржив це рішення.

Апеляційний суд 24 травня задовольнив скаргу прокурорів і скасував рішення суду першої інстанції про виплату компенсації Савченко. На думку колегії суддів, цю справу слід було розглядати в порядку адміністративної, а не цивільної юрисдикції, оскільки позивачка обіймала посаду публічної служби, а саме депутата Верховної ради, і намагається захистити свої трудові права.

У червні 2021 року Київський апеляційний суд скасував виплату 600 тисяч гривень моральної шкоди депутатці Верховної Ради минулого скликання Надії Савченко, яка судилася за незаконний арешт і тримання під вартою понад рік.

Читайте також

1