Сумнівні доходи: проти заступника Єрмака Смирнова відкрили кримінальну справу

На сайті ЄДРР з’явився доказ відкриття кримінального провадження
Головне
Сумнівні доходи: проти заступника Єрмака Смирнова відкрили кримінальну справу
Андрій Смирнов
30 Березня 2023, 11:11
читать на русском

Щодо заступника голови ОП Смирнова порушили кримінальне провадження через незаконне збагачення.

Про це повідомляє ZN.ua.

У листі Офісу генпрокурора наголошується, що заступник керівника ОПУ Смирнов у 2022 році набрав активів, вартість яких перевищує його законні доходи більше ніж на 6,5 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Це може свідчити про кримінальне правопорушення.

Активи оформлені на брата Смирнова, слідчі повинні встановити, чи дійсно той має до них стосунок.

Але у відкритому судовому засіданні Вищого антикорупційного суду 16 березня 2023 року слідчим суддею було встановлено, що днем раніше, а саме 15 березня 2023 уповноважені особи Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора внесли до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення за заявою скаржника та розпочали досудове розслідування.

З тексту ухвали слідчого судді вбачається, що зазначене кримінальне провадження зареєстроване на підставі заяви Інформаційного агентства ГО "Антикорупційна правозахисна рада" про вчинення корупційних злочинів заступником керівника Офісу Президента України, яку було надіслано на адресу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ще 28 лютого 2023 року.
Кримінальне провадження зареєстроване за №42023000000000436.

Таким чином, ВАКС розглянувши заяву, закрив справу, оскільки за день до засідання САП зареєстрував провадження щодо Смірнова, виходячи з фактів оприлюднених одним із медіа.

Усі подробиці ГО опублікувала на своєму сайті

Щодо перспективи справи, то всі активи, то йдеться про активи які оформлені на брата Смирнова і слідчим треба перевіряти чи дійсно Смирнов може мати до них відношення.

Нагадаємо, у 2022 році брат заступника керівника Офісу президента Андрія Смирнова Ігор купив квартиру та земельну ділянку в Карпатах за заниженою ціною. Про це йдеться у журналістському розслідуванні "Української правди", покупка обійшлась Ігорю Смирнову в $250 тис.

Згідно з даними розслідування, вартість паркомісця у Києві становить приблизно $20 тис., а Смирнов придбав його за 60 тис. грн.

Разом з тим, елітну квартиру площею 100 кв м у житловому комплексі "Авалон-37" брат керівника ОП купив за 1 млн 162 тис. 807 грн, тоді як ринкова вартість такої квартири коливається в межах 6 млн грн.

Ще одна покупка Смирнова – 10 соток землі у селі Поляна. Ринкова вартість 1 сотки тут сягає $3 тис., але брат керівника ОП купив 10 соток за 10 тис. 600 грн.

Щодо автомобілів і мотоцикла, то їхня загальна вартість становить $125 тис.

Андрій та Ігор Смирнови у коментарі виданню не змогли пояснити, де взялися гроші на купівлю всього цього майна. За словами Андрія Смирнова, його брат позичав гроші, і частину грошей позичив саме він. Щодо квартири, Ігор Смирнов стверджує, що планував купувати нерухомість у Києві, але через війну передумав і купив у Львові.

Походження грошей він пояснив бізнесом - перепродажем автомобілів, що  дає йому додатковий дохід. При цьому Андрій Смирнов сказав, що його брат ніде офіційно не працює.

1