Священники московського патріархату оскаржуватимуть у судах своє виселенння з Києво-Печерської лаври

УПЦ МП має забратися з лаври до 29 березня
Головне
Священники московського патріархату оскаржуватимуть у судах своє виселенння з Києво-Печерської лаври
Народний депутат Вадим Новинський (фото: УНІАН)
17 Березня 2023, 12:10
читать на русском

Братія УПЦ, яку попросили залишити будівлі Києво-Печерської лаври, вирішила оскаржувати рішення у Європейському суді з прав людини, якщо не вийде в українських судах.

Про це повідомив екснардеп, протодиякон УПЦ Вадим Новинський.

Новинський упевнений, що церква виграє справу в ЄСПЛ, а українська влада буде змушена змінити рішення та виплатити УПЦ компенсацію.

"Звісно, Церква буде звертатися до судових інстанцій, намагатися опротестувати дії влади, апелюючи до чинного законодавства... Але відверто скажу, що в країні, де навіть президент може проігнорувати рішення Конституційного суду, сподіватися на перемогу в судовому спорі – невдячна справа", – заявив він.

Підсанкційний олігарх зазначив, що рішення щодо Києво-Печерської лаври приймалися з порушенням чинного законодавства, з абсолютно надуманими та притягнутими за вуха аргументами.

"Це вже другий етап плану з видворення УПЦ з Лаври: перший мав місце кілька місяців тому, коли Церква відібрала низку храмів у верхній частині лаврського комплексу. На жаль, це супроводжується кампанією шельмування ієрархів, запровадження санкцій проти духовних осіб на підставі надуманих, бездоказових звинувачень, захопленнями храмів, спробами шантажу, тиску та підкупу щодо священників – з метою переманити їх до нової, ініційованої владою "церкви", – написав Новинський.

Нагадаємо, Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" не планує продовжувати оренду Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Причиною розірвання договору про безоплатне користування майном вказано рішення РНБО, висновки Міжвідомчої робочої групи та лист Мінкульту.

Як відзначило керівництво заповідника, УПЦ було запропоновано надати список осіб для включення до складу комісії з прийняття-передання державного майна.

Раніше повідомлялося, що міністерство культури України рекомендувало не продовжувати оренду Свято-Успенської Києво-Печерської лаври та Трапезної церкви для УПЦ Московського патріархату.

Нагадаємо, в Україні відкрили кримінальні провадження проти священнослужителів Лаври, які належать до УПЦ МП і під час війни прославляли під час молебнів росію. Під час обшуків у Лаврі СБУ знайшла проросійську літературу, мільйони готівки та "сумнівних" громадян рф під час безпекових заходів у приміщеннях УПЦ (МП).