Свято наближається: де і як законно придбати новорічну ялинку

Цьогоріч ціни на пухнасті красуні стартують від 200 гривень
Свято наближається: де і як законно придбати новорічну ялинку
Ялинки (Фото: Волинське ДУЛМГ)
2 Грудня 2022, 16:32
читать на русском

Українські лісгоспи вже почали продаж новорічних ялинок. Лісівники вирощують ці дерева на спеціальних новорічних плантаціях, які є в кожній області.

Про це повідомляє Державне агентство лісових ресурсів України.

У лісівників можна купити ялинку чи сосну у горщику, а також отримати кваліфіковані поради стосовно того, як пересадити та доглядати дерево після свят.

Ми спеціально кронуємо новорічні ялинки для того, щоб гілочки були густими, а хвоя – пишною. Тобто на певній відстані від стовбура зрізають точку росту на гіллі, і внаслідок цього прокидається кілька нових бруньок, гілля стає густішим", – кажуть у Держагентстві лісових ресурсів.

Актуальні ціни на новорічні ялинки і місця продажу вже опублікували на сайтах деяких лісгоспів. Цей матеріал буде оновлюватись.

Щоб легально купити новорічне дерево, звертайтеся до лісгоспу, на лісові розсадники або у лісництва підприємства, а також за телефонами, які вказують лісгоспи. Дерева можна придбати у пунктах реалізації, визначених лісгоспом.

Усі новорічні дерева, що підлягають реалізації, помарковані спеціальними бирками зі штрих-кодом та спеціальним засобом кріплення бирок до стовбура ялинки. Таке маркування надає дані про походження дерева та дозволяє покупцеві з легкістю перевірити законність заготівлі та реалізації ялинки.

Покупців ялинок закликаємо звертати увагу на етикетку з номером та кодом, з допомогою якої можна перевірити походження дерева. Для цього треба ввести код на сайті https://ukrforest.com/. Якщо такого коду не виявиться – дерево зрубане незаконно", – пояснюють в Оникіївському лісгоспі.

Який штраф за незаконну вирубку ялинок?

З початку ялинкової кампанії посилено контроль за охороною лісів від самовільних рубок у передноворічний період та проведено заходи для запобігання незаконній реалізації новорічних дерев. Лісові масиви патрулюються лісовою охороною та поліцією", – кажуть у Білоцерківському лісгоспі.

Адміністративна відповідальність за незаконне знищення зелених насаджень передбачає штраф згідно ст. 65 КУпАП:

  • громадянам – від 510 грн до 1020 грн;
  • посадовим особам – від 2550 грн до 5100 грн.

Також в Україні діє Такса для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев до стадії припинення росту. Розмір шкоди за кожне зрубане дерево становить до 10 см в діаметрі зрубу – 599,34 грн.

Отже за одне незаконно зрубане новорічне деревце Вам доведеться сплатити штраф та завдані збитки мінімум 1109,34 грн, в той час коли легальне деревце в пункті реалізації обійдеться набагато дешевше", – кажуть у лісгоспі.

"Аби уникнути неприємних ситуацій і не зіпсувати настрій перед святами, рекомендуємо купувати новорічні ялинки у лісовому господарстві або в їх пункті реалізації", – радять лісівники.

Лісівники наголошують, що передсвяткова заготівля ялинок не завдає шкоди лісові.

"Такі дерева вирощують на спеціально створених шкілках та ділянках, непридатних для ведення сільськогосподарських робіт та створення повноцінних лісових культур", – кажуть у пресслужбі Вінницького лісгоспу.

Створення плантацій новорічних ялинок є "екологічно та економічно виправданим", бо час дозволяє за 60 років створити і реалізувати щонайменше 10 плантацій таких дерев.

Також новорічні ялинки та сосни заготовляються під час рубок формування і оздоровлення лісів, тому шкоди екосистемі не буде, запевняє Держагентство.

Нагадаємо, новорічне містечко "Зимова країна" на ВДНГ у Києві відкриють 10 грудня. Локація працюватиме в умовах критичного енергозаощадження.

Читайте також

1