Тариф на електроенергію для українців потрібно підвищити - Світовий банк

Низькі тарифи можуть поставити під загрозу фінансове оздоровлення сектора
Головне
Тариф на електроенергію для українців потрібно підвищити - Світовий банк
Електроенергія (Фото: pexels)
13 Вересня 2021, 15:55
читать на русском

Україні потрібно поступово підвищувати тариф на електроенергію населенню до рівня, що відображає її вартість.

Про це розповіла віцепрезидентка Світового банку у справах Європи та Центральної Азії Анна Б'єрде в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

За її словами, нещодавнє рішення уряду знизити тариф на електроенергію для домогосподарств, які споживають менш як 250 кВт-год на місяць, може поставити під загрозу фінансове оздоровлення сектора. Водночас воно дедалі більше послаблюється через пандемію COVID-19.

Ціна на електроенергію для житлового сектору традиційно субсидується за рахунок ціни для комерційних та промислових споживачів. Попри підвищення тарифів на електроенергію у 2015 та 2017 роках, перехресне субсидування не було припинено, як це планувалося раніше.Останнє рішення по тарифах для населення може призвести до збільшення перехресних субсидій, що потенційно негативно вплине на міжнародну конкурентоспроможність енергомістких галузей України, – заявила вона.

Б'єрде додала, що це вплине і на те, що залучити інвестиції в енергосектор буде складніше. А також "у зв‘язку з продовженням субсидування, кошти державного бюджету і надалі вимиватимуться".

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України не планує підвищувати тарифи на послуги житлово-комунального господарства (ЖКГ).

Читайте також

1