Ситуація з вугіллям на складах ТЕС досі критична: чи вплине це на тарифи

Вугілля значно менше планового показника
Важливо
Ситуація з вугіллям на складах ТЕС досі критична: чи вплине це на тарифи
Вугілля (фото: УНІАН)
26 Серпня 2021, 19:22
читать на русском

На складах ТЕС катастрофічно не вистачає вугілля, що може спровокувати зростання тарифів. Зокрема наразі є у два рази менше вугілля, ніж заплановано на кінець серпня.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на огляд роботи енергосистеми від "Укренерго".

В "Укренерго" зазначили, що ситуація з накопиченням вугілля на складах ТЕС не змінюється і залишається критичною. Станом на ранок 25 серпня на складах ТЕС знаходиться 750 тис. тонн вугілля, що на 1,7% менше, ніж на початок попереднього тижня (16 серпня - 763 тис. тонн). Разом з тим збільшилися запаси газового вугілля в порівнянні з початком попереднього тижня - на 2,2% до 501 тис. тонн (16 серпня - 490 тис. тонн).

Це є наслідком зменшення виробництва електроенергії на ТЕС протягом вихідних днів. В результаті за останні три дні запаси газового вугілля збільшилися на 33,2 тис. тонн, - йдеться у повідомленні.

Крім того, обсяг антрацитового вугілля у порівнянні з початком попереднього тижня зменшився на 8,8% до 249 тис. тонн. А газового вугілля накопичено у 2,3 раза менше відповідно до графіка, тоді як антрацитового - в 1,5 раза.

Станом на 25 серпня на складах ТЕС - 168 тисяч тонн вугілля, що на 9,9% менше, ніж станом на 16 серпня (185 тисяч тонн).

Чого варто очікувати від тарифів

Якщо буде катастрофічний брак вугілля на складах ТЕЦ і ТЕС, тоді можливо знадобиться його екстрена закупівля за кордоном. А це може призвести до зростання цін на паливо і можливо стане причиною для зростання тарифів для населення.

Дефіцит енергетичного вугілля

Від літа 2014 року Україна почала відчувати гострий дефіцит енергетичного вугілля. Причиною стали військові дії на Сході України, коли Україна повністю втратила контроль над частиною Донбасу з більшістю шахт. Після цього країна почала імпортувати вугілля.

2020 року Україна скоротила видобуток вугілля на 7,8% - до 28,8 млн тонн у порівнянні з 2019 роком. Того ж року було зменшено валютні витрати на імпорт кам'яного вугілля та антрациту, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, на 39,6% - до 1,69 млрд доларів.

19 січня 2021 року державна компанія "Укренерго" - оператор об'єднаної енергосистеми країни заявляла про критичну ситуацію із запасами вугілля на складах теплоелектростанцій у зв'язку з настанням холодів.

Україна в січні-березні 2021 року збільшила валютні витрати на імпорт кам'яного вугілля та антрациту, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, на 0,5% - до 474,5 млн дол.

Крім того, 19 енергоблоків ТЕС та ТЕЦ знаходяться в аварійному ремонті або відключені через відсутність палива.

При цьому секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данилов закликав не турбуватися через масову зупинку теплових енергоблоків і запевнив що "все буде добре".

Станом на 16 липня загальні запаси вугілля всіх марок на складах ТЕС і ТЕЦ склали 1,1 млн тонн, що менше планового показника.

Нагадаємо, що запаси вугілля на теплових електростанціях України продовжують зменшуватися попри те, що вже досягли історичного мінімуму.

Читайте також