Тарифи осені: скільки українці платитимуть за газ та світло

Парламент.UA розповідає про зміни, які ухвалив Кабмін та пояснює, скільки заплатить середньостатистична українська родина за комунальні послуги восени
Ексклюзив
Тарифи осені: скільки українці платитимуть за газ та світло
Тарифи (Фото: Дніпроград)
2 Вересня 2021, 12:42
читать на русском

З початку 2021 року різко зросли тарифи на комунальні послуги: ціна на газ зросла на 14%, вартість його транспортування - підвищилась майже удвічі, електроенергія здорожчала з 90 коп. до 1,68 грн. Це викликало хвилю масових протестів в Україні - владі довелось шукати компромісів, через що тарифікацію чи не щомісяця корегували. То скільки ж платитимуть українці цього опалювального сезону?

Парламент.UA вивчив ситуацію на ринку комунальних послуг, поспілкувався з експертами та розповідає чого варто чекати українцям у платіжках за комунальні послуги.

Як діє ринок газу

У 2015 році Верховна Рада ухвалила закон "Про ринок природного газу", який передбачав створення головного регулятора енергетики - Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Закон передбачав різні тарифи на газ для промисловості та населення: для промислових споживачів ціна була ринковою і залежала від цін на європейських газових хабах, для населення вартість блакитного палива регулювалась державою.

З 2018 року Постановою Кабінету Міністрів України №867 було встановлено так званий механізм ПСО, який передбачав спеціальні зобов'язання "Нафтогазу" з продажу газу для потреб населення та теплокомуненерго за фіксованою ціною - цей механізм діяв до серпня 2020 року.

А з серпня 2020 запрацював так званий ринок газу: споживач сам обирає постачальника, а постачальник самостійно встановлює вартість - це зумовило здорожчання газу на 14% та майже вдвічі на його транспортування. Щоб заспокоїти українців, влада почала знову застосовувати регуляторні механізми та знизила вартість блакитного палива до 6,99 грн за куб., а коли опалювальний сезон закінчився - ринкові норми повернулись.

Водночас у травні цього року уряд запровадив так званий річний тариф, щоб унеможливити сезонні коливання: у "Нафтогазу" він складає 7,96 грн за кубометр газу, відповідно й інші постачальники також пропонують річний тариф дешевший за місячний. Така схема діятиме до квітня 2022 року.

Українцям потрібно готуватись до підвищення вартості газу

У середині липня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що ціни на газ можуть зрости до 15 гривень за кубометр через загальне здорожчання блакитного палива у Європі.

За даними оператора ГТС (газотранспортної системи, - ред), ціна на газ зросла на максимум за 13 років — 450 доларів за тисячу кубометрів. А це означає, що українці повинні платити по 13−15 грн за кубометр, але цього немає, — зазначив Шмигаль.

Як стверджує економіст Олексій Шевчик, такі заяви голови уряду можна сприймати і як саморекламу, і як анонс.

З одного боку такі заяви показують, що уряд не підіймає ціну, хоча має підстави, чим демонструє піклування про народ. Але в реальності такі заяви є підготовкою людей. Шмигаль розуміє, що вартість газу підніметься, бо це зумовлено ринком в Європі, і намагається поступово призвичаїти суспільство до підняття тарифів, - зазначив експерт в коментарі Парламент.UA.

Підтвердженням слів українського прем’єра є розцінки на газ на Українській енергетичній біржі, де його вартість на вересень 2021 сягає 18 тис. грн за тисячу кубів, що означає 18 грн за м3.

Як говорить Шевчик, українські ціни залежать від європейських: коли закінчиться період дії фіксованого тарифу, цифри у платіжках можуть знову суттєво піднятися.

Ціну на газ диктує "Газпром". Хоча Україна не має прямих контрактів на постачання газу з ним, проте вона купує цей газ з Європи: на європейських газових хабах, - додав експерт.

В ситуацію довелось втрутитись і президенту України Володимиру Зеленському: 28 серпня 2021 року він ввів у дію рішення Ради нацбезпеки та оборони "Про заходи нейтралізації загроз в енергетичній сфері". Указ передбачає доручення Кабміну до 31 жовтня 2021 року розробити зміни до закону "Про ринок природного газу", які зобов'язуватимуть домінуючих учасників ринку, що добувають газ в Україні, продавати частину видобутого в Україні газу на біржі.

За словами експерта, домінуючими компаніями вважаються ті, які мають істотну долю в ринку розподілення та постачання газу. Наприклад, у 2020 році ДП "Укргазвидобування" добула 72% газу, а приватна "ДТЕК Нафтогаз" - 9%.

"Нафтогаз" продав постачальникам великий обсяг газу за ринковою ціною для його продажу кінцевим споживачам, але споживачі отримують його за фіксованою ціною. Наступного року, коли фіксована ціна зникне, держава захоче, щоб вітчизняний газ був на біржі для того, щоб обмежити монополію "Нафтогазу", - зазначив Олексій Шевчик.

Отже, зараз ціна на газ для населення залежить від постачальника газу та тарифу - річного чи місячного. Загалом вартість коливатиметься від 7,80 грн до 20,96 грн за кубометр - такі розцінки залишатимуться до травня наступного року.

Щодо опалення, то воно цілком залежатиме від ціни на газ.

Чи здешевшає електроенергія

Указ президента також стосується й електроенергії для побутових споживачів. Уряд до кінця цього року повинен розробити порядок поступового переходу до економічно обґрунтованих цін на електроенергію.

Наразі електроенергія для населення постачається за тарифом 1,68 грн за 1 кВт-год для споживачів, які використовують менше 250 кВт за місяць. Починаючи з 1 жовтня тариф буде зменшений до 1,44 грн за 1 кВт-год. Ті, хто споживатиме понад 250 кВт, платитимуть 1,68 грн.

Такі правила будуть діяти до 30 квітня 2022 року, тобто підвищення вартості на електроенергію цього року очікувати не варто.

Якщо вірити словам Дениса Шмигаля, що в середньому одне домогосподарство споживає 168 кВт/год на місяць, то узагальнена середня сума, яку цієї осені сплачуватиме звичайна українська родина становитиме 241 грн 92 коп.

Чого чекати в майбутньому

Ринок електроенергії очікують глобальні зміни. Кабінет Міністрів України за доручення президента має розробити можливість вводити тимчасові адміністрації в компанії, які працюють в енергетичній сфері, якщо виникнуть загрози порушення постачання електроенергії.

Такі заходи мають бути втілені шляхом залучення РНБО, НКРЕКП, СБУ, Фонду держмайна, Антимонопольним комітетом, Нацкомісію з цінних паперів. Ці органи мають визначити структуру власності операторів електроенергії та встановити їх кінцевих бенефіціарів.

Ці дії не мають впливу на ціну для споживачів, адже вони зараз отримують фіксовані ціни. Влада прекрасно знає, хто є власником компаній, які розподіляють електроенергію. І тепер намагається їм давати прямі сигнали, щоб вони самостійно позбувались монополій, а також це міра для тих олігархів, які мають політичні інтереси, - зазначив Олексій Шевчик.

Наразі Кабмін встановив фіксовані ціни, як на електроенергію, так і на газ, що дає змогу сплачувати споживачам однакову ціну без різких коливань. Водночас такий механізм діятиме тільки до кінця квітня наступного року. Головне запитання - що буде потім?

Влада намагається використати народне невдоволення та знизити вартість енергоносіїв запровадженням жорстких мір проти олігархів, які є власниками газотранспортних та електророзподільних компаній. Але не слід забувати, що власники цих компаній можуть домовитись про більш вигідні умови, особливо зважаючи на те, що указ президента надає достатньо часу на його втілення, а вже навіть це може свідчити про готовність влади до відповідного діалогу.

1