Гроші, нормандський формат та "Північний потік-2": про що говорили Байден та Зеленський

Скільки грошей США виділить на підтримку України цьогоріч, чому дипломатичної "хімії" не сталося та позиція США щодо "Північного потоку-2"
Ексклюзив
Гроші, нормандський формат та "Північний потік-2": про що говорили Байден та Зеленський
Володимир Зеленський та Джо Байден (Фото: Офіс президента)
2 Вересня 2021, 18:40
читать на русском

Візит українського президента до Сполучних Штатів нині триває, однак, таки головною подією у програмі Зеленського стала вчорашня зустріч з американським президентом Джо Байденом, яку в Кремлі вже встигли охрестити "дружбою проти Росії". Про що домовилися два президенти в Овальному кабінеті Білого Дому, чи долучаться США до нового дипломатичного формату, що зможе замінити "нормандський" та чи допоможе зупинити "Північний потік-2" розповість Парламент.UA.

Що передувало зустрічі Зеленського з Байденом

Для початку слід відзначити, що зустріч Зеленського та Байдена тричі переносили, попри те що американський президент сам запросив Зеленського зустрітися у США під час телефонного дзвінка. Востаннє її змістили на день, після казусу з американським президентом, коли він начебто заснув під час спілкування з прем’єром Ізраїлю фактично на очах у преси.

Попри це український президент попрямував до Сполучених Штатів трохи заздалегідь, адже до зустрічі з Байденом мав ще фактично два дні з розписаною програмою зустрічей.

Володимир Зеленський

Володимир Зеленський та Дженніфер Гренхольм (Фото: Офіс президента)

Спершу 30 серпня Зеленський зустрівся з міністеркою енергетики Сполучених Штатів Америки Дженніфер Гренхольм. Зокрема обговорювали актуальні проблеми енергетичної безпеки, серед яких запуск "Північного потоку-2". Український гарант наголосив, що необхідно запобігти використанню Росією газу як зброї та схарактеризував російський газ як "брудний".

Російський газ є найбруднішим у світі через значні викиди метану в процесі видобутку та транспортування, а також через корупцію, шантаж і маніпуляції, – заявив Зеленський.

Також міністр енергетики України Герман Галущенко та міністр енергетики США Дженніфер Гренхольм підписали спільну заяву щодо посилення двосторонньої співпраці у сферах енергетики та клімату.

Окрім того, уклали меморандум між українським "Енергоатомом" та Westinghouse Electric щодо будівництва енергоблоку для Хмельницької АЕС потужністю близько 1,1 ГВт із залучення технологій американської компанії. Також, як зазначили в Офісі президента, меморандум має сприяти залученню інвестицій для будівництва ще чотирьох енергоблоків вартістю близько 30 млрд. доларів.

Володимир Зеленський та Білл Нельсон (Фото: Офіс президента)

Далі Зеленський зустрівся з керівником Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) Біллом Нельсоном. Під час спілкування гарант заявив, що Україна має знову стати космічною державою. Нельсон же пообіцяв якось відвідати Україну.

Володимир Зеленський та Ллойд Остін (Фото: Офіс президента)

Потім президент Зеленський поспілкувався з міністром оборони США Ллойдом Остіном. Під час розмови Зеленський поспівчував загибелі американських військовиків внаслідок теракту в Кабулі, а американський міністр подякував за допомогу України в евакуації людей з Афганістану та підтримав зусилля у прагненні в НАТО.

В результаті Міноборони України та Міноборони США уклали рамкову угоду щодо основ оборонного партнерства, яка покликана посилити співпраці між двома державами в цій галузі.

Володимир Зеленський (Фото: Офіс президента)

Ще у розкладі Зеленського була зустріч з президентом Групи Світового банку Девідом Малпассом. Йому український гарант розповів про успіхи реформ та програми "Велике будівництво".

У межах програми "Велике будівництво" вже реалізуємо низку масштабних інвестиційних проєктів. За 2020-2021 роки прокладено 9500 кілометрів доріг по всій Україні, - розповів Зеленський.

А також він презентував план "зеленої" трансформації України, що передбачає "декарбонізацію економіки, енергоефективність, адаптацію до змін клімату" та запропонував Світовому банку підтримати його.

Основні заяви після перемовин Байдена та Зеленського

Вінцем другого дня візиту до США президента Зеленського звісно стала зустріч з американським лідером Джо Байденом. За планом зустріч мала тривати годину і включати в себе спілкування у розширеному форматі за участі радників та розмову двох президентів тет-а-тет.

Перед початком перемов Зеленський у своєму Твіттері написав, що на порядку денному зустрічі - безпека, зокрема енергетична, та оновлення стратегічного партнерства.

Байден же у своїй короткій промові на початку зустрічі відзначив, що пам’ятає свій виступ у Верховній Раді України кілька років тому та сподівається, що матиме можливість повернутися. Та додав, з українським гарантом планує обговорити подальшу підтримку США України.

Ми відновлюємо роботу комісії з питань стратегічного партнерства між нашими країнами. Ми також створили нові стратегічно-оборонні рамки і надаємо пакет безпекової допомоги на 60 млн доларів, - заявив Байден.

Коли ж розпочалася безпосередньо сама зустріч за зачиненими дверима у Твіттері Зеленського з’явився ще один допис, де йшлося про те, що Зеленський передав американському президентові список з іменами "майже 450 утримуваних українців, щоб разом домагатися їхнього звільнення".

Водночас орієнтовно під час перемов у Твіттері Байдена з’явився пост про із засудженням закону про заборону абортів в Техасі.

Також відзначу, що перемови загалом тривали двічі довше ніж анонсували напередодні і зайняли близько двох годин. Однак спільного підходу до преси двох президентів за результатами зустрічі не було, оскільки у розкладі Байдена були ще інші зустрічі після спілкування з Зеленським. Тож замість цього Офіс президента оперативно опублікував "Спільну заяву щодо стратегічного партнерства України та Сполучених Штатів Америки".

Серед загальних декларативних пунктів у ній йдеться про новий пакет безпекової допомоги в обсязі 60 мільйонів доларів, про який і згадував Байден перед початком зустрічі. Допомога включає бронебійні системи "Джавелін" та інше оборонне летальне й нелетальне обладнання для захисту від російської агресії.

Окрім того, США зобов’язалися "інвестувати у порядок денний реформ в Україні". Зокрема "на підтримку зусиль України з втілення реформ" Штати планують виділити понад 463 мільйони доларів допомоги цього року, зокрема на програми, орієнтовані на демократію, права людини, місцеве управління та децентралізацію, приватизацію й судову реформу.

Ще 12,8 мільйона доларів додаткової допомоги США нададуть Україні для боротьби з COVID-19 та 45 мільйонів доларів гуманітарної допомоги постраждалим від війни на Донбасі.

Володимир Зеленський та Джо Байден (Фото: Офіс президента)

Сам же президент Володимир Зеленський після зустрічі розповів журналістам, що спілкуванням із Джо Байденом задоволений, але не знає, чи виникла у них "хімія". Однак зазначив "відчуває", що Байден підтримує вступ України в НАТО.

Підтримка — була, термінів — не було... Ми говорили багато про НАТО, ми говорили багато про це питання. Ми говорили про місце, роль і де Україна у цьому Альянсі окрім слів, окрім змін у нашій Конституції. Реальність існування України в НАТО — яка вона.

Я відчуваю, що президент особисто підтримує Україну щодо надання членства в НАТО. Але яким буде шлях — зараз мені складно вам сказати, - заявив Зеленський.

Також український гарант отримав від Байдена "узагальнену підтримку" в питанні енергетичної безпеки.

Поки що ми знаходимось на тій стадії, де президент Байден особисто гарантує, що якщо з боку російської Федерації чи інших сторін "Північного потоку-2", у разі початку його роботи, якщо з боку цих країн будуть порушені якісь речі, які передбачає небезпечну ситуацію, енергетичні проблеми для України, то США гарантують введення санкцій проти "Північного Потоку-2, - розповів український президент пресі.

Окрім того, Володимир Зеленський відзначив, запропонував Джо Байдену формат, що передбачає залучення США до процесу мирного врегулювання становища на Донбасі.

Щодо Донбасу — говорили про Донбас. Я пропонував формати зацікавлення імплементації представників США на рівні президента, в формат мирного врегулювання війни на Донбасі. Сполучені Штати будуть думати над моєю пропозицією. До зустрічі я не проговорював цих деталей, — поділився гарант.

Результати спілкування президентів США та України

Експерти по-різному оцінюють результати зустрічі, втім точно погоджуються в одному - жодних проривних рішень під час перемовин двох президентів не було ухвалено.

Зокрема політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко у коментарі Парламент.UA відзначив, що візит Зеленського в США був суто робочим. Тож зважаючи на те, що за рангом дипломатичного протоколу робочий візит є ненайвищим за рівнем, його перебіг був досить насиченим. Окрім того, відзначив тривалість спілкування двох президентів, хоч і переконаний спілкування Зеленського з Байденом не було суто товариським та безхмарним.

Думаю, що скоріше за все розмова між Зеленським і Байденом була більш конкретною, ніж повідомили з рештою у спільній заяві.

Ймовірно під час розмови українському президентові дали зрозуміти, що час завершувати ці історії з обранням наступника Холодницького на посаді очільника САП і припиняти питання щодо Ситника та НАБУ та наголосили на дотриманні незалежності Нацбанку. Це питання, на які Україна погоджується, однак, вони є болючими для її внутрішньої політики.

Втім найважливішим для мене фактором є сигнал про перезавантаження українсько-американських стосунків. Підняли питання щодо хартії стратегічного партнерства, яку сформували ще 2008 року. За результатами зустрічі цю хартію оновлять і розширять, виходячи із сучасних потреб США та України.

Також зверніть увагу в спільній заяві згадали про Кримську платформу як про інструмент вирішення кримської кризи. Натомість не згадали про Мінські домовленості, що свідчить про те, що США будуть підтримувати Україну у модернізації цих домовленостей.

Щодо зміни нормандського формату чи долучення Штатів до цього процесу - наразі не зрозуміло, чи буде Німеччина брати активну участь у нормандському форматі після виборів, які у них вже от-от відбудуться. Тож ймовірно у США не буде іншого шляху ніж входити активніше у цей процес. Можливо тому про мінські домовленості й не згадали, - вважає Ігор Чаленко.

(Фото: Офіс президента)

Своєю чергою політолог Богдан Петренко відзначив, що не слід забувати й про негативні моменти, що супроводжували зустріч двох президентів, зокрема її постійне перенесення і факт того, що ці перемови відбулася значно пізніше, ніж зустріч Байдена з Путіним. Також експерт відзначив, що судячи з публікацій в американських ЗМІ там зустрічі двох президентів приділили значно менше уваги, ніж в українському інфопросторі.

Окрім того, на мою думку, не дуже вдалий час обрали для зустрічі, адже я передивився кілька американських засобів інформації і особливої уваги американці не приділили цій зустрічі, тому що для них зараз важливі Афганістан і ураган "Іда".

Інформація ж про зустріч Зеленського та Байдена згадувалася, однак, носила досить загальний характер і була далеко не на перших шпальтах. Тож цій зустрічі приділили надзвичайну увагу у нас, однак в Штатах вона пройшла майже непоміченою.

Втім, попри все, сам факт зустрічі продемонстрував, що США не ігнорують Зеленського, проблеми України та є нашими партнерами на тому ж рівні що й до цього.

А щодо "Північного потоку-2" відзначу, що попри відсутність конкретних результатів зустрічі щодо цього, у гальмуванні цього проєкту однаково зацікавлені і Україна, і США - перш за все економічно, адже їм потрібен ринок Європи для постачання скрапленого газу.

Думки ж про те, що відсутність заяв по Мінських угодах - це добрий знак, дуже суперечливі. Адже ігнорування певних угод не є заявами, що ці угоди не підтримують чи вони будуть докорінно змінені. Я не бачу перспективи входження США в нормандський процес, для них це не актуальне питання. Адже перебуваючи за межами нормандському формату Штати можуть просто неформально допомагати Україні, але не нести якоїсь додаткової відповідальності, -  пояснив Богдан Петренко.