Два документи в енергетичній сфері підписали Україна та США

Йдеться про спільне будівництво енергоблоку Хмельницької АЕС
Головне
Два документи в енергетичній сфері підписали Україна та США
Володимир Зеленський у США та підписання документів Фото: president.gov.ua
31 Серпня 2021, 19:22
читать на русском

У межах робочого візиту президента України Володимира Зеленського до США було підписано два документи в енергетичній сфері.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Так, у вівторок 31 серпня було підписано два документи в енергетичній галузі.

Зокрема міністр енергетики України Герман Галущенко та міністр енергетики США Дженніфер Гренхольм підписали спільну заяву Департаменту енергетики Сполучених Штатів Америки та Міністерства енергетики України щодо посилення двосторонньої співпраці у сферах енергетики та клімату.

Документ передбачає посилення двосторонньої взаємодії у питаннях покращення належного корпоративного управління на державних підприємствах енергетичного сектору України, зокрема шляхом залучення міжнародних незалежних наглядових рад, - йдеться у повідомленні.

Заява також фіксує готовність США допомагати Україні в питаннях розвитку більш конкурентоспроможних та прозорих енергетичних ринків, декарбонізації економіки та забезпечення енергетичної безпеки й експортного потенціалу держави.

Крім того, т. в. о. президента НАЕК "Енергоатом" Петро Котін і президент, виконавчий директор компанії Westinghouse Electric Патрік Фрагман підписали меморандум про взаєморозуміння між компаніями. Зокрема йдеться про спільне будівництво енергоблоку Хмельницької АЕС як пілотного проєкту, а надалі – ще чотирьох блоків за їхньою технологією. Загальна вартість проєкту – до 30 млрд доларів.

Також документ передбачає залучення технології компанії Westinghouse Electric щодо будівництва ядерного реактора проєкту АР1000 з електричною потужністю близько 1,1 ГВт.

Нагадаємо, українська делегація на чолі з президентом Зеленським вилетіла до США 30 серпня, а повернеться у неділю, 5 вересня.

За даними українського посольства у США, президент Зеленський під час візиту до Америки планує зустрітися із президентом США Джо Байденом, з очільниками ключових для українсько-американських відносин міністерств. Також у президента заплановані дві важливі публічні презентації для представників медіа, громадськості та інформаційно-аналітичних центрів.

Крім того, заплановане відкриття Українського Дому, а також відвідання знакових для відносин України та США місць Вашингтона. Після Вашингтону Зеленський має намір відвідати Каліфорнію.

Омбудсман Людмила Денісова повідомила, що Володимир Зеленський під час зустрічі представить американському колезі Джо Байдену списки полонених і зниклих безвісти українців на Донбасі та в окупованому Криму.

Читайте також

1