Україна знаходиться в списку лідерів Європи за кількістю евакуйованих людей з Афганістану

Україна евакуювала 700 осіб з Кабула
Україна знаходиться в списку лідерів Європи за кількістю евакуйованих людей з Афганістану
Евакуація українців з Афганістану Фото: twitter.com/ZelenskyyUa
30 Серпня 2021, 16:54
читать на русском

Україна знаходиться серед держав-лідерів Європи за кількістю евакуйованих громадян з Афганістану.

Про це повідомило Міноборони.

Ми довели, що готові рятувати наших громадян в не залежності від точки світу. Також цей результат демонструє міжнародній спільноті нашу надійність, як партнера, який не боїться проводити завдання заради порятунку і інших громадян, які бажають покинути Афганістан, - йшлося в повідомленні.

Як зазначалося, Україною відпрацьовано безпечні шляхи евакуації громадян.
В Міноборони повідомили, що українські літаки евакуювали 700 осіб, тоді як лідером виявилася Великобританія, яка евакуювала 13 700 людей.

Загалом Німеччина вивезла з Афганістану 5 193 людини, Франція - 2 100 людей, Іспанія - 2 066, Бельгія - 1 400, Данія - 1 000, Польща - 900, Угорщина - 540, Швейцарія - 292 людини, Австрія - 89 людей, а Ірландія - 36.

Над плануванням операції та втіленням її в життя працювало Міністерство оборони в особі Головного управління розвідки. Спеціалістами відомства було пророблено та відпрацьовано безпечні шляхи евакуації, а також здійснено супровід евакуйованих громадян, - йшлося в повідомленні.

Нагадаємо, ситуація в Афганістані загострилася у липні, після відходу військового контингенту США і НАТО. Таліби почали захоплювати основні міста та транспортні вузли в країні.

15 серпня вони дісталися столиці Афганістану та оголосили "амністію" за мирну передачу влади. Цього дня влада Афганістану погодилася мирно передати бойовикам з "Талібану" столицю Кабул. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку та виїхав з країни. "Талібан" заявив про контроль над усією країною.

Крім того, через захоплення влади в Афганістані талібами Україна почала евакуацію з країни своїх громадян. Протягом останніх півтора тижня в Україну прибули три евакуаційні рейси з Кабула з 250 пасажирами, з яких понад 50 громадян України, іноземці з інших країн, проте переважна більшість – громадяни Афганістану.

Згодом евакуйовані Україною 65 громадянин Афганістану попросили про статус біженця в Україні.

До того ж президент Афганістану Ашраф Гані втік до Об'єднаних Арабських Еміратів після захоплення талібами влади в Афганістані. При цьому віцепрезидент Афганістану Амрулла Салех оголосив себе виконувачем обов'язків глави держави, оскільки президент Ашраф Гані втік, коли прийшли таліби.

27 серпня біля аеропорту Кабула прогриміло декілька вибухів, у результаті чого загинули 103 людини, 1300 зазнали поранень. Серед загиблих 13 американських солдатів та 90 афганців.

30 серпня по міжнародному аеропорту Хаміда Карзая в Кабулі було запущено п'ять ракет.

Читайте також

1