Віцепрезидент Афганістану оголосив себе главою держави

Політик закликав чинити супротив талібам
Віцепрезидент Афганістану оголосив себе главою держави
Амрулла Салех Фото: facebook.com/AmrullahSaleh.Afg
17 Серпня 2021, 20:38
читать на русском

Віцепрезидент Афганістану Амрулла Салех оголосив себе виконувачем обов'язків глави держави, оскільки президент Ашраф Гані втік, коли прийшли таліби.

Про це йдеться у заяві Салеха в Twitter.

За його словами, відповідно до Конституції Афганістану, за відсутності, втечі, відставки або смерті президента, перший віцепрезидент стає тимчасовим президентом.

Зараз я перебуваю у своїй країні та є законним виконувачем обов'язки президента, - заявив Салех.

Салех також звернувся до всіх світових лідерів, щоб вони надали йому свою підтримку, а також до народу Афганістану. Він закликав чинити опір бойовикам "Талібану".

Ми, афганці, повинні довести, що Афганістан - це не В'єтнам, а таліби навіть віддалено не схожі на в'єтконгів. На відміну від США і НАТО ми не втрачали духу і бачимо попереду величезні можливості. Приєднуйтесь до опору, - написав віцепрезидент.

Нагадаємо, що ситуація в Афганістані загострилася у липні, після відходу військового контингенту США і НАТО. Таліби почали захоплювати основні міста та транспортні вузли в країні.

15 серпня вони дісталися столиці Афганістану та оголосили "амністію" за мирну передачу влади. Цього дня влада Афганістану погодилася мирно передати бойовикам з "Талібану" столицю Кабул. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку та виїхав з країни. "Талібан" заявив про контроль над усією країною.

Крім того, через захоплення влади в Афганістані талібами Україна почала евакуацію з країни своїх громадян. З Афганістану українським літаком всього вивезли майже 80 осіб, зокрема 8 українців та громадян інших держав, які попросили про термінову евакуацію. Проте досі в Афганістані перебуває близько 50 громадян України. 

Читайте більше у нашому матеріалі: Таліби захопили Афганістан: чи закінчилась 20-річна війна та хто "здав" країну

Читайте також