В Афганістані перебуває ще 50 громадян України - МЗС

З українцями зв'язуються дипломати
Важливо
В Афганістані перебуває ще 50 громадян України - МЗС
Карта Афганістану фото: hvylya.net
16 Серпня 2021, 15:11
читать на русском

В країні Афганістан, в якій захопили владу "Талібан", перебуває близько 50 громадян України.

Про це повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко агентству "Інтерфакс-Україна".

За інформацією МЗС, в Афганістані продовжують перебувати до 50 українців. Майже з усіма нині встановлено зв'язок, дипломати уточнюють, хто із них бажає бути евакуйованим, - сказав він.

За його словам, ситуацію тримають на особливому контролі, опрацьовуються можливі шляхи безпечної евакуації, зокрема з використанням можливостей іноземних партнерів.

Нагадаємо, що через захоплення влади в Афганістані талібами Україна почала евакуацію з країни своїх громадян. Зокрема, з Кабула українським літаком вивезли майже 80 осіб, 8 українців та громадян інших держав, які попросили про термінову евакуацію.

Контекст. Ситуація в Афганістані загострилася у липні, після відходу військового контингенту США і НАТО. Таліби почали захоплювати основні міста та транспортні вузли в країні.

15 серпня вони дісталися столиці Афганістану та оголосили "амністію" за мирну передачу влади. Цього дня влада Афганістану погодилася мирно передати бойовикам з "Талібану" столицю Кабул. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку та виїхав з країни. "Талібан" заявив про контроль над усією країною.

Тисячі людей хочуть втекти із країни після захоплення. Вони вибігали на злітно-посадкову смугу аеропорту і намагалися сісти в літаки. П'ятеро людей уже загинули при спробі силоміць проникнути в літальний апарат.

До того ж всі комерційні рейси з аеропорту Кабула припинені, зараз там працюють лише військові літаки. Великі авіалінії змінили маршрути польотів, щоб обійти повітряний простір Афганістану.

Читайте також

1