Влада в Афганістані переходить "Талібану": Кабул здали бойовикам без бою (оновлено)

Урядові сили капітулювали перед "Талібаном"
Важливо
Влада в Афганістані переходить "Талібану": Кабул здали бойовикам без бою (оновлено)
Бойовики Талібану Фото: Kisii Finest @anjuhorare
15 Серпня 2021, 14:55
читать на русском

Влада Афганістану погодилася передати бойовикам з "Талібану" столицю - Кабул передадуть без бою.

Про це заявив очільник МВС Афганістану Абдул Саттар Мірзаквал, передає TOLO News.

За його словами, Кабул не зазнає штурму і зміна влади пройде мирно.

Мірзаквал запевнив жителів столиці Афганістану, що правоохоронні органи забезпечать безпеку Кабула.

Тим часом Al Arabiya повідомляє, що президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку і "Талібан" заявив про контроль над усією країною.

Очікується, що главою перехідного уряду Афганістану стане колишній глава МВС республіки та експосол в Німеччині Алі Ахмад Джалалі.

Тим часом журналісти BBC взяли інтерв'ю у представників "Талібану". Бойовики закликали всі країни не евакуйовувати співробітників посольств.

Громадян Афганістану просять не залишати країну і зберігати спокій. Бойовики заявили, що майно і самі жителі Кабула будуть в безпеці. Також таліби пообіцяли, що при новій владі жінки зможуть працювати, "жити в нормальному режимі" і здобувати освіту.

Довідка: Війна в Афганістані розпочалась 7 жовтня 2001 року, після того, як США ввели до країни війська і відсторонили "Талібан" від влади.

У 2004 році в країні відбулись вибори та був сформований новий уряд.

29 лютого 2020 року США та "Талібан" підписали мирну угоду. Вона передбачає виведення американських військ з Афганістану. Своєю чергою, таліби зобов’язалися не приховувати представників інших терористичних угруповань і провести повноцінні переговори з урядом Афганістану.

Ситуація в Афганістані загострилася у липні, після відходу військового контингенту США і НАТО. Таліби почали захоплювати основні міста та транспортні вузли в країні. 15 серпня вони дісталися столиці Афганістану та оголосили "амністію" за мирну передачу владу.

Читайте також