Таліби захопили Афганістан: чи закінчилась 20-річна війна та хто "здав" країну

Як "Талібану" вдалося захопити країну та повалити лад всього за добу
Ексклюзив
Таліби захопили Афганістан: чи закінчилась 20-річна війна та хто "здав" країну
(Фото: Al Jazeera)
16 Серпня 2021, 20:17
читать на русском

Замість Афганістану - Ісламський емірат Афганістан та закони шаріату. Угруповання "Талібан" повністю захопило країну, а тамтешні мешканці намагаються масово покинути батьківщину навіть ціною власного життя. Як талібам вдалося захопити Афганістан за досить короткий термін, чи дійсно США залишили Афганістан напризволяще та що у країні відбувається наразі розбиралися у Парламент.UA.

Як "Талібан" захопив Афганістан та встановив шаріат

З середини літа бойовики радикальної організації "Талібан" почали захоплювати міста в Афганістані. Така активізація пов’язана із виведенням з країни військового контингенту Сполучених Штатів Америки. Хоча початок цим процесам поклали ще торік.

У лютому 2020 року США підписали мирну угоду з "Талібаном", аби припинити двадцятирічний воєнний конфлікт в Афганістані. За домовленостями американці мали за 3-4 місяці скоротити кількість своїх військовослужбовців на території Афганістану, а впродовж 14 місяців повністю вивести їх з країни, так само як і війська союзників США з НАТО. Натомість таліби обіцяли не дозволити екстремістам нападати на США та їхніх соратників.

У квітні американський президент Джо Байден заявив, що США досягли своїх цілей в Афганістані - ліквідували терористичну організацію "Аль-Каїду" та Усаму бен Ладена. Тож американські військові залишають Афганістан. Окрім того, наголосив - "Талібан" не повинен захопити Афганістан.

Настав час завершити найтривалішу війну в історії Америки. Настав час повернути наші війська додому, - наголосив Байден.

Загалом, за даними Міністерства оборони США, загальні військові витрати в Афганістані за 2001 - 2019 роки склали 778 млрд доларів.

Тим часом узгоджений з талібами торік термін повного виведення військ США сплив у травні цьогоріч. Через те, що американці так і не вивели всіх військ, таліби погрожували атакувати їх. Своєю чергою президент США Джо Байден заявив, що подовжив термін виведення військ до двадцятих роковин терактів "Аль-Каїди" у США - 11 вересня.

Завдяки виведенню іноземного військового контингенту з липня таліби почали активно захоплювати столиці регіонів. Переважно афганські військові відступали й здавалися без бою. Значний прорив таліби здійснили за минулий тиждень, і в результаті захопили вчора столицю - Кабул. Керівництво країни у столиці вирішило передати владу талібам мирно, а президент країни Ашраф Гані мав скласти з себе повноваження. Згодом стало відомо, що він разом з дружиною залишив країну та, за повідомленнями Al Jazeera, прилетів до столиці Узбекистану Ташкенту. Сам же Ашраф Гані у своєму фейсбуку написав, що втік зі своєї країни, аби запобігти кровопролиттю.

Талібан ясно дав зрозуміти, що готовий провести кривавий наступ на Кабул і його жителів Кабула і вигнати мене. Щоб не допустити кровопролиття, я вирішив виїхати, - написав Гані.

Своєю ж чергою таліби зайняли палац президента для "запобігання мародерству після того, як поліція й офіційні особи втекли".

(Фото: Al Jazeera)

Перші заяви та обіцянки талібів

"Талібан" заявив, що вся територія Афганістану під їхнім контролем і війна в країні всередині завершена. Окрім того, таліби повідомили, що незабаром оголосять встановлення Ісламського емірату Афганістану, а діятимуть в країні віднині закони шаріату.

Втім додали, що не прагнуть ізоляції країни, натомість хочуть встановити мирні стосунки з іншими державами. Тож запевнили - дипломатичні місії різних країн та їхні громадяни у безпеці, як і іноземні громадяни.

Окрім того, у "Талібані" заявили - хочуть побудувати систему, де у всіх громадян, зокрема у жінок, будуть рівні права. Відтак пообіцяли, що жінки будуть зобов'язані носити хіджаб, але зможуть виходити з дому без супроводу чоловіків, а також матимуть право на освіту і роботу.

Ми готові до діалогу з усіма афганськими діячами і гарантуємо їм необхідний захист. Ми досягли того, чого прагнули, а саме свободи нашої країни і незалежності нашого народу. Ми не дозволимо нікому використовувати наші землі для нападу на когось, і ми не хочемо завдавати шкоди іншим, – заявив речник руху "Талібан" Сухаіл Шахін.

Читайте також

Що наразі відбувається в Афганістані

Після оголошення влади Талібану люди почали масово штурмувати летовище, аби залишити країну. Комерційні літаки були перевантажені пасажирами, декого навіть довелося знімати з рейсів через надмірну вагу літаків.

Крім того, на відео зафіксували людей, які намагаються залізти у військово-транспортні літаки, які займаються евакуацією. За даними ​​Reuters щонайменше п’ятеро осіб загинули в результаті тисняви.

Також з’явилося відео, де люди, що ймовірно вхопилися за шасі літака під час зльоту падають з висоти на житлові будинки.

За словами очевидців, дехто навіть намагався прив'язати себе мотузками до американських військових літаків.

Також примітним є те що фактично всі люди на відео - це чоловіки, жодної жінки чи дитини там не видно.

Що це значить для України

Своєю чергою, президент Володимир Зеленський заявив напередодні, що українським літаком евакуювали з Афганістану майже 80 осіб. Згодом в українському МЗС пояснили, йдеться про 79 громадян України, Афганістану, Білорусі, Нідерландів, Хорватії, Таджикистану. Українців на борту було всього восьмеро.

Також в МЗС додали, що наразі 90 українців афганського походження та членів їхніх родин звернулися до посольства та висловили бажання бути евакуйованими з Афганістану. І ця цифра постійно росте.

Загалом же вітчизняні фахівці по-різному оцінюють події в Афганістані. Військовий експерт Михайло Самусь відзначив, що для України це позитивний розвиток подій. Адже, на його думку, Кремлю доведеться відволіктися від України.

​​Жодної поразки США і Заходу. Нарешті Захід дає можливість показати на що здатні нові "регіональні сили" - Росія та Китай. Адже тепер їм треба буде займатися стабілізацією ситуації. "Агресивний блок НАТО" нарешті йде. І для ОДКБ та ШОС з`являється чудовий шанс показати їхню ефективність.

Нарешті Кремлю прийдеться відволікатися від України. В Центральній Азії можуть розпочатися тектонічні зсуви, які несподівано швидко можуть запустити землетруси і в Москві (пару мільйонів узбеків та таджиків), і в регіонах (де переважає мусульманське населення) так званої федерації, - заявив Самусь.

Натомість військовий експерт Олег Старіков у коментарі Парламент.UA відзначив, вважає, що події в Афганістані навпаки зіграли на руку Москві, а от на Україну безпосередньо особливо не вплинуть.

Що там буде зараз, яку політику проводитимуть, наразі взагалі незрозуміло. Але ці події дуже налякали країни, що межують з Афганістаном. Насправді свого часу Афганістан став одним із вагомих факторів, які призвели до розпаду Радянського Союзу.

Узбекистан, Таджикистан та Туркменія після розпаду Союзу відокремилися від Росії. Натомість нинішня ситуація в Афганістані призведе до того, що ці середньоазійські країни підійдуть ближче до РФ, попросять зміцнити їхню безпеку, таким чином Росія поширить свій вплив на ці три країни. І російська військова база, що розташована в Таджикистані, я думаю, буде розширена.

Нашій владі необхідно проводити більш стриману політику та жодних різких кроків не робити щодо визнання чи невизнання влади, яка буде там, відзначив Олег Старіков.

1