Узбекистан збив літак, на якому з Афганістану тікали військові

Повітряне судно незаконно перетнуло кордон Узбекистану
Узбекистан збив літак, на якому з Афганістану тікали військові
Літак, ілюстративне зображення Фото: Командування Повітряних сил ЗСУ
16 Серпня 2021, 16:22
читать на русском

Літак військово-повітряних сил Афганістану впав у Сурхандар1їнскій області Узбекистану увечері 15 серпня. Пілоти вижили і перебувають в лікарні.

Спочатку повідомлялося, що літак зазнав аварії, проте згодом стало відомо, що його збила протиповітряна оборона Узбекистану.

В Міноборони Узбекистану заявили, що "військовий літак з Афганістану, що впав в Сурхандар'ї, був зупинений системою ППО Узбекистану", оскільки повітряне судно незаконно перетнуло кордон РУз, передає місцеве видання Podrobno.uz.

Зазначається, що у результаті інциденту ніхто не помер. Постраждалі перебувають у лікарні.

Нагадаємо, ситуація в Афганістані загострилася у липні, після відходу військового контингенту США і НАТО. Таліби почали захоплювати основні міста та транспортні вузли в країні. 15 серпня вони дісталися столиці Афганістану та оголосили "амністію" за мирну передачу влади. Цього дня влада Афганістану погодилася мирно передати бойовикам з "Талібану" столицю Кабул. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку та виїхав з країни. "Талібан" заявив про контроль над усією країною.

Громадян Афганістану таліби просять не залишати країну і зберігати спокій. Бойовики заявили, що майно і самі жителі Кабула будуть в безпеці. Також таліби пообіцяли, що при новій владі жінки зможуть працювати, "жити в нормальному режимі" і здобувати освіту.

16 серпня ситуація в аеропорту Кабула загострилася, коли мешканці Афганістану почали "штурмувати" літаки, які держави направили до країни, аби евакуювати своїх громадян. У соцмережах показали кадри, як афганці застрибують на шасі літаків та намагаються хоча б так покинути країну.

Читайте також

1