Понад 1300 осіб поранені внаслідок вибухів у аеропорту Кабула

Відповідальність за вибухи взяли терористи угрупування "Ісламська держава"
Понад 1300 осіб поранені внаслідок вибухів у аеропорту Кабула
Поранені у Кабулі Фото: WAKIL KOHSAR/AFP via Getty Images
27 Серпня 2021, 08:12
читать на русском

Під час вибухів у аеропорту Кабула загинули 103 людини, 1300 зазнали поранень. Серед загиблих 13 американських солдатів та 90 афганців.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Відповідальність за теракти взяло на себе терористичне угрупування "Ісламська держава". "Талібан", який захопив владу в Афганістані, засудив подію і пообіцяв знайти та покарати винних.

Після терактів ряд конгресменів і сенаторів від Республіканської партії у США закликали американського лідера (досьє Джо Байдена) піти у відставку і визнати провину за прорахунки в організації виведення військ і евакуації цивільних осіб з Афганістану.

Американський президент виступив з промовою, в ході якої заявив про дзеркальну відповідь США на загибель американських військових і мирних афганців.

Увага, небезпечний контент! Фото 18+


Нагадаємо, перший вибух в столиці Афганістану 26 серпня пролунав біля входу в аеропорт (його здійснив терорист-смертник), другий - біля готелю Baron, поруч летовища, він стався в результаті підриву замінованого авто. Згодом у Кабулі стався третій вибух. до ранку 27 серпня ЗМІ повідомляли про сім вибухів.

У МЗС України зазначають, що їм невідомо, чи постраждали внаслідок терактів громадяни України.


Нагадаємо, ситуація в Афганістані загострилася у липні, після відходу військового контингенту США і НАТО. Таліби почали захоплювати основні міста та транспортні вузли в країні.

15 серпня вони дісталися столиці Афганістану та оголосили "амністію" за мирну передачу влади. Цього дня влада Афганістану погодилася мирно передати бойовикам з "Талібану" столицю Кабул. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку та виїхав з країни. "Талібан" заявив про контроль над усією країною.

Крім того, через захоплення влади в Афганістані талібами Україна почала евакуацію з країни своїх громадян. Протягом останніх півтора тижня в Україну прибули три евакуаційні рейси з Кабула з 250 пасажирами, з яких понад 50 громадян України, іноземці з інших країн, проте переважна більшість – громадяни Афганістану.

Згодом евакуйовані Україною 65 громадянин Афганістану попросили про статус біженця в Україні.

До того ж президент Афганістану Ашраф Гані втік до Об'єднаних Арабських Еміратів після захоплення талібами влади в Афганістані. При цьому віцепрезидент Афганістану Амрулла Салех оголосив себе виконувачем обов'язків глави держави, оскільки президент Ашраф Гані втік, коли прийшли таліби.

У деяких містах Афганістану тривають протести до Дня незалежності країни. Бойовики Талібану відкрили вогонь по місцевим жителям, які вийшли на акцію підтримки національного прапора.

Читайте більше у нашому матеріалі: Таліби захопили Афганістан: чи закінчилась 20-річна війна та хто "здав" країну.

Читайте також

1