Біля аеропорту Кабулу пролунали вибухи: десятки людей загинули і постраждали

Перший вибух здійснив терорист-смертник
Біля аеропорту Кабулу пролунали вибухи: десятки людей загинули і постраждали
Вибух в аеропорту Кабула Фото: twitter.com/sudhirchaudhary
26 Серпня 2021, 23:17
читать на русском

Біля аеропорту Кабула прогриміло декілька вибухів, в результаті чого постраждало 60 людей, а шестеро - померли. При цьому жертв може бути і більше.

Спочатку пресслужба Міністерства оборони Туреччини у Twitter повідомила, що вибухів біля аеропорту Кабулу було два. Але кількість жертв внаслідок теракту продовжує рости.

За межами аеропорту Кабула сталися два вибухи. У нашому підрозділі немає жертв або постраждалих, - йшлося у повідомленні.

Від вибухів загинули щонайменше 13 осіб, серед яких були діти.

Як повідомило Sky News, другий вибух біля аеропорту Кабула здійснили за допомогою замінованого автомобіля біля воріт Abbey Gate. У районі вибуху перебувало близько 400 осіб.

При цьому перший вибух здійснив терорист-смертник.

За інформацією італійського хірургічного медцентру в Кабулі, до медиків звернулись 60 поранених з аеропорту. Шестеро з них померли.

На цей момент в наш хірургічний центр в Кабулі прибуло близько 60 пацієнтів, які отримали поранення в результаті нападу в аеропорту, - йдеться у повідомленні.

Раніше в центрі повідомили про 30 поранених. Шестеро з них померли.

У Пентагоні заявили, що бойовики терористичної організації ІДІЛ відповідальні за вибухи в Кабулі. За словами глави Центрального командування Збройних сил США генерала Кеннета Маккензі, можуть бути нові атаки в Афганістані, але війська США володіють достатнім озброєнням, щоб відбити їх.

Ми робимо все можливе, щоб бути готовими до них, включаючи контакти з талібами, які фактично забезпечують зовнішній кордон безпеки навколо аеропорту, - зазначив Маккензі.

Президент України Володимир Зеленський закликав сторони конфлікту в Афганістані відреагувати на цей інцидент.

Жахливий теракт у Кабулі. Глибокі співчуття народам США й Афганістану, родинам усіх загиблих. Одужання пораненим. Тероризм має бути засуджений усіма сторонами в Афганістані. Спільно з партнерами маємо активніше працювати для евакуації тих, хто потребує допомоги, - написав президент у Facebook.

Нагадаємо, ситуація в Афганістані загострилася у липні, після відходу військового контингенту США і НАТО. Таліби почали захоплювати основні міста та транспортні вузли в країні.

15 серпня вони дісталися столиці Афганістану та оголосили "амністію" за мирну передачу влади. Цього дня влада Афганістану погодилася мирно передати бойовикам з "Талібану" столицю Кабул. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку та виїхав з країни. "Талібан" заявив про контроль над усією країною.

Крім того, через захоплення влади в Афганістані талібами Україна почала евакуацію з країни своїх громадян. Протягом останніх півтора тижня в Україну прибули три евакуаційні рейси з Кабула з 250 пасажирами, з яких понад 50 громадян України, іноземці з інших країн, проте переважна більшість – громадяни Афганістану.

Згодом евакуйовані Україною 65 громадянин Афганістану попросили про статус біженця в Україні.

До того ж президент Афганістану Ашраф Гані втік до Об'єднаних Арабських Еміратів після захоплення талібами влади в Афганістані. При цьому віцепрезидент Афганістану Амрулла Салех оголосив себе виконувачем обов'язків глави держави, оскільки президент Ашраф Гані втік, коли прийшли таліби.

У деяких містах Афганістану тривають протести до Дня незалежності країни. Бойовики Талібану відкрили вогонь по місцевим жителям, які вийшли на акцію підтримки національного прапора.

Читайте більше у нашому матеріалі: Таліби захопили Афганістан: чи закінчилась 20-річна війна та хто "здав" країну.

Читайте також

1