Новий етап співпраці: Україна та США підписали угоду у сфері оборони й безпеки

Співпрацю посилять в Чорноморському регіоні та на кіберпросторі
Головне
Новий етап співпраці: Україна та США підписали угоду у сфері оборони й безпеки
Володимир Зеленський та Андрій Таран у США Фото: president.gov.ua
1 Вересня 2021, 08:24
читать на русском

У межах робочого візиту президента України Володимира Зеленського до США було укладено рамкову угоду між Міністерством оборони України та Міністерством оборони Сполучених Штатів щодо стратегічних основ оборонного партнерства, яка створює умови для суттєвого посилення співпраці між двома державами у сфері оборони.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Угода забезпечує міжнародно-правову підтримку з боку США суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України, спільну протидію російській агресії, а також сприяє набуттю Україною членства в НАТО, - йдеться у повідомленні.

Крім того, документ підтверджує ключові принципи та визначає амбітні цілі двосторонніх відносин України та США у сфері оборони. До грудня 2026 року:

  • США допоможуть провести Україні реформи в оборонному секторі відповідно до стандартів НАТО, а також в ЗСУ.
  • Посилення співпраці в Чорноморському регіоні.
  • Посилення співпраці в галузі кібербезпеки;
  • Більш тісне партнерство оборонних розвідувальних спільнот.

Нагадаємо, українська делегація на чолі з президентом Зеленським вилетіла до США 30 серпня, а повернеться у неділю, 5 вересня.

За даними українського посольства у США, президент Зеленський під час візиту до Америки планує зустрітися із президентом США Джо Байденом, з очільниками ключових для українсько-американських відносин міністерств. Також у президента заплановані дві важливі публічні презентації для представників медіа, громадськості та інформаційно-аналітичних центрів.

Крім того, заплановане відкриття Українського Дому, а також відвідання знакових для відносин України та США місць Вашингтона. Після Вашингтону Зеленський має намір відвідати Каліфорнію.

Омбудсман Людмила Денісова повідомила, що Володимир Зеленський під час зустрічі представить американському колезі Джо Байдену списки полонених і зниклих безвісти українців на Донбасі та в окупованому Криму.

Читайте також

1