Теплий і грозовий тиждень обіцяють синоптики українцям

Щодня середньодобова температура наближається до літніх показників
Теплий і грозовий тиждень обіцяють синоптики українцям
Весна, клумба (Фото: pexels)
16 Травня 2023, 17:34
читать на русском

Після прохолодного початку травня, про який попереджали синоптики, в Україну нарешті прийшло майже літнє тепло.

За прогнозом кандидата географічних наук, синоптика Ігоря Кібальчич, цього тижня українців чекають теплі та сонячні дні.

Шляхом поступового встановлення повітряних потоків зі сходу та південного сходу, а також внаслідок трансформації повітряної маси, в Україні намітилася тенденція на інтенсивне потепління. Щодня середньодобова температура наближається до літніх показників: помітно потеплішали ночі, а вдень стовпчики термометрів впевнено перевищують +20 °С.

До кінця другої декади травня потепління у нашій країні продовжиться. Переважатиме поле підвищеного атмосферного тиску, за винятком західних областей, де циклонічна діяльність та атмосферні фронти стануть причиною короткочасних дощів у супроводі гроз, а температурний фон виявиться трохи нижчим, порівняно з рештою території країни.

Оскільки у багатьох областях України вже тривалий час відсутні суттєві опади, а середня температура підвищується, то збільшився ризик пожежної небезпеки у лісових та лісостепових районах до 5 класу (максимальний рівень). Слід бути уважнішими при поводженні з вогнем, а також не розводити багаття в недозволених місцях.

Вівторок, 16 травня

Невеликі дощі, місцями у супроводі гроз очікуються у західних, північних та Харківській областях. Вітер змінних напрямків, 5 – 10 м/с, при грозах місцями поривчастий. Температура повітря вночі +8…+13 °С, вдень +21…+26 °С.

Середа, 17 травня

Завдяки впливу антициклону із північного сходу, в Україні опадів не передбачається. Лише у західних областях атмосферний фронт з півдня спричинить помірні, місцями значні дощі; місцями можливий град та шквали до 15 – 20 м/с. Температура повітря вночі коливатиметься в межах +10…+15 °С, вдень +22…+27 °С, у західній частині +19…+24 °С.

Четвер, 18 травня

У західних областях утримається нестійка погода з дощами та грозами. В інших регіонах України опадів не очікується. Вітер східний / південно-східний, 7 – 12 м/с. Температура повітря вночі становитиме +10…+15 °С, вдень +22…+27 °С.

П'ятниця, 19 травня

Невеликі короткочасні дощі пройдуть у західних та місцями північних областях, на решті території країни без істотних опадів. Вітер східний, 5 - 10 м/с, у Криму та Приазов'ї вдень окремі пориви, 15 – 17 м/с. Температура повітря вночі очікується в межах +11...+16 °С, вдень +22...+27 °С.

Вихідні, 20 – 21 травня

Місцями в Україні очікуються невеликі дощі, переважно у денний час. Вітер північно-східної чверті, 5 - 10 м/с. Температура вночі +10…+16 °С, вдень повітря прогріється до +22…+28 °С.

Нагадаємо, за прогнозом Українського гідрометцентру травень 2023 принесе в Україну погоду у межах кліматичної норми. Середня місячна температура передбачається 14-18° тепла, в горах 10-13°. Щодо опадів, то їх місячна кількість очікується  35-72 мм, що в межах норми. Лише на Закарпатті та Прикарпатті випаде 132-170 мм опадів, що дещо більше за норму.

У червні синоптики прогнозують дуже мінливу погоду з нестійкими температурами, сильними дощами та грозами. Стійке тепло очікують не раніше другої половини червня.