Тепло відступатиме з України: прогноз погоди на тиждень

У перший тиждень нового року очікується нестійка погода з опадами і температурними контрастами.
Тепло відступатиме з України: прогноз погоди на тиждень
Сніг, зима (Фото: Pixabay)
2 Січня 2024, 15:39
читать на русском

Розвиток циклонічної діяльності на тлі поступового вторгнення арктичного холоду з півночі Європи призведе до погіршення погодних умов на більшій частині нашої країни у перші дні січня. В середині тижня очікується суттєве похолодання у північних, східних та центральних областях. На Чернігівщині та Сумщині стовпчики термометрів в окремі дні опустяться нижче -20 °С. Температурні контрасти спричинять рясні опади у вигляді снігу, мокрого снігу, на півдні переважно дощі.

Про це розповів синоптик Ігор Кибальчич, пише Метеопрог.

У вівторок, 2 січня, в Україні пройдуть опади: у центральних, південних та східних областях у вигляді дощу, у західних та північних регіонах у вигляді снігу та мокрого снігу. У північній частині місцями сильні снігопади, налипання мокрого снігу, на дорогах ожеледиця. Вітер південно-західний із переходом на північно-західний, 7 – 12 м/с, подекуди окремі пориви, 15 – 20 м/с. Температура повітря в північно-західних областях та Карпатах протягом доби -2…-7 °С, на решті країни +1…+6 °С, на півдні та сході +5…+10 °С.

У середу, 3 січня, вночі у західних та східних областях сніг / мокрий сніг, вдень на більшій частині території країни, крім східних та Сумської областей сніг, мокрий сніг, місцями з дощем. Подекуди значні опади, налипання мокрого снігу, на дорогах ожеледиця. Вітер вночі змінних напрямків, вдень східної чверті, 7 – 12 м/с. Температура повітря вночі у північних та Харківській області знизиться до -11...-16 °С, на півночі Чернігівської та Сумської областей -20...-23 °С; на решті країни -4…+1 °С. Вдень температура на півночі Лівобережжя збережеться низькою, в межах -10...-15 °С, на решті території країни близько 0 °С, на Прикарпатті, півдні та у Криму до +3...+7 °С.

У четвер, 4 січня, по всій території України утримається нестійка погода з опадами і температурними контрастами. У західних та південних областях переважно дощ, у північних, східних регіонах та на Поліссі сніг, мокрий сніг, місцями ожеледь. На дорогах ожеледиця. Вітер в Україні змінних напрямків, 5 – 10 м/с. Температура повітря на півночі Лівобережжя вночі -15...-20 °С, вдень -9...-14 °С. У південних та південно-західних областях вночі +2…+7 °С, вдень +6…+11 °С. У центральних областях вночі 0...-5 °С, вдень близько 0 °С.

У п'ятницю, 5 січня, очікується поступове послаблення та припинення опадів і явищ на тлі зростання атмосферного тиску та зниження температури по всій Україні. У південних та південно-західних областях вночі 0…+5 °С, вдень +2…+7 °С. На решті країни вночі -8...-13 °С, вдень -5...-10 °С, у північних та Харківській областях вночі -15...-20 °С, вдень -11...-16 °С.

У суботу, 6 січня, під впливом антициклону із півночі Європи, опадів в Україні не передбачається. Вітер південно-східний, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі на Лівобережжі -15...-20 °С, вдень -4...-9 °С. У західних та південних областях вночі близько 0 °С, вдень +3…+8 °С.

У неділю, 7 січня, вночі у західних областях, вдень також у більшості регіонів, окрім південного сходу, пройдуть опади переважно у вигляді дощу та мокрого снігу. Місцями ожеледь, на дорогах ожеледиця. Вітер південно-східний, 7 - 12 м/с. Температура повітря вночі у північно-східних областях становитиме -8...-13 °С, вдень -2...-7 °С. На решті території країни вночі -2...+3 °С, вдень +4...+9 °С.

Нагадаємо, середня місячна температура в січні 2024 року прогнозується в межах 0-4 градусів морозу, на Закарпатті, в Криму, Одеській та Херсонській областях 0-2 градусів тепла. Це на 1,5-2,0 градусів вище за норму.

1