"Ти молодець!" не працює: як правильно хвалити дитину

Батькам рекомендують конкретизувати дитині свою похвалу, адже так вона буде більш ефективною
"Ти молодець!" не працює: як правильно хвалити дитину
Діти (фото: pexels)
21 Листопада 2023, 21:56
читать на русском

Хвалити дітей за їхні досягнення і відзначати успіхи потрібно так, щоб не спричинити залежність від похвал, а дійсно вселяти віру у свої сили та заохочувати на нові звершення.

У Міністерстві охорони здоров’я зібрали дієві поради, як правильно хвалити дитину.

"Замість "Молодець! Красиво" краще сказати: "Як ти чудово це намалював. Дерева немов справжні!" – пояснюють у Міністерстві.

У Motherly рекомендують завжди конкретизувати дитині свою похвалу, адже так вона буде більш ефективною. Фраза "Молодець! Хороша робота" не пояснює дитині, що саме вам сподобалося і не дає їй підказок щодо того, яку поведінку їй слід повторити в майбутньому.

Натомість краще сказати: "Дякую, що допоміг мені навести порядок. Мені особливо подобається те, як ти акуратно вишикував туфлі. Це дуже допоможе, коли ми намагатимемося знайти своє взуття вранці".

 Уникайте "але"

"Хвалячи дитину, не знецінюйте її досягнення. Замість "Ти такий молодець, зібрав іграшки, але міг би й швидше", краще сказати: "Вау, ти зібрав іграшки зі швидкістю супергероя! Ще б на кілька секунд швидше, і був би світовий рекорд", – пишуть у МОЗ.

Оцінюйте не лише результат, а й зусилля дитини

Коли дитина отримала 12 балів за реферат, не слід казати їй, що вона геній. Натомість краще сказати: "Ти так старанно готувався й знайшов багато цікавих фактів. Чи складно тобі було виступати перед аудиторією?"

Хвалячи дитину за зусилля, які та доклала, ви навчите її цінувати свою роботу, переконують у міністерстві.

"Якщо ваша дитина старається, помічайте це. Скажіть їй, що ви бачили, як вона працювала, і що її зусилля були оцінені. Коли вона отримує хорошу оцінку, не просто відзначайте результат, а обговоріть з нею, завдяки чому в неї це вийшло добре", – додають у Motherly.

Там пояснюють: зосередженість лише на досягненнях може дуже швидко демотивувати дитину. Це нормально хвалити успіх, але важливіше хвалити зусилля, які привели до цього успіху, ще до того, як він стався. Похвала за зусилля мотивує та показує дитині, що ви вірите в неї.

Не порівнюйте з іншими

Не варто порівнювати дитину з кимось, навіть якщо прагнете сказати, що вона найкраща.

"Замість "Ти найкраще за всіх пишеш твори" краще сказати: "Ти так точно підібрав слова, що усе написане немов чується і ввижається насправді! Так пишуть справжні письменники", – пояснюють у МОЗ.

Не давайте оцінку дитині

У міністерстві пояснюють, що замість того, щоб оцінювати дитину, краще фокусуватися на її вчинках, адже підтримка стає внутрішньою силою, а похвала має лише тимчасовий "допінговий" ефект і може спричиняти залежність.

"Замість "Хороший хлопчик, прибрав за собою посуд" краще сказати: "Дай пʼять! Ти сам прибрав посуд. Чудово впорався, усі тарілки – цілі. Пишаюсь тобою", – наводять приклад у МОЗ.

У Motherly також рекомендують замінювати оціночне "розумник/-ця" на похвалу зусиль дитини: "Ти дуже старанно працював/-ла над цією математичною задачею. Я знав/-ла, що ти зможеш її розв’язати, якщо справді зосередишся!"

Там пояснюють: похвала дітей за постійні якості, як-от інтелект або здібності до певних предметів, може мати негативні наслідки.

"Якщо діти думають, що вони від природи вміють щось, вони не тільки не дуже старатимуться наступного разу, але й можуть швидко розчаруватися, якщо їм буде важко, ставлячись під сумнів, чи справді вони розумні", – зазначають у Motherly.

Українські школярі вже розпочали навчання після осінніх канікул, проте не дуже надовго. Адже скоро в них почнуться зимові канікули.

Читайте також

1