"Ти як": в Україні створять мережу осередків центрів психічного здоров`я

Програма ініційована першою леді України Оленою Зеленською
"Ти як": в Україні створять мережу осередків центрів психічного здоров`я
Психічні хвороби (Фото з відкритих джерел)
29 Квітня 2023, 18:03
читать на русском

У нашій країні буде створена регіональна мережа осередків у межах ініційованої першою леді Оленою Зеленською Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?”.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

“Повномасштабне вторгнення рф в Україну, поміж усього іншого, завдає колосальний вплив на психічне здоров’я українців, тому важливо зосередитися на відновленні людського ресурсу і наданні необхідної психосоціальної підтримки”, - ідеться у повідомленні.

На розширеній нараді Координаційного центру з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів ішлося про необхідність поширення пріоритетних напрямів і проєктів у межах ініціативи першої леді зі створення Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” по всіх областях України. Для цього має бути сформована регіональна мережа осередків з реалізації програми.

“Поки що психосоціальні послуги з’являються реактивно як відповідь на гостру болючу проблему, вони хаотичні і не мають ознак системності. Натомість системність визначається чіткими правилами поведінки, сталою скоординованістю, багатомережевістю та генерацією зусиль всіх галузей і сфер, прямо чи опосередковано дотичних до підтримки ментального здоров’я”, – наголосила керівниця Коордцентру Оксана Збітнєва.

Участь у нараді взяли понад 80 осіб, у тому числі заступники голів обласних військово-цивільних адміністрацій, очільники обласних департаментів охорони здоров’я.

На початку травня для всіх профільних заступників голів ОВЦА, відповідальних за впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я, та керівників визначених ними обласних департаментів буде проведена стратегічна сесія, де відпрацьовуватимуться механізми втілення пріоритетних проєктів центральних органів виконавчої влади у регіонах та конкретних громадах.

Нагадаємо, у період екстрених ситуацій, однією з яких якраз є воєнні дії, у будь-кого може проявитися первинний психотичний епізод. Тобто у людини, яка раніше не мала подібних порушень, певна ситуація, події, інформація можуть спричинити небажаний вплив й прояви. Є певні ознаки, які допоможуть зрозуміти, чи є у людини, з якою ви спілкуєтеся (зокрема, і вперше), психічні порушення. Про те, як розпізнати психічні розлади на ранніх стадіях, читайте тут.

Читайте також