Українці стали купувати набагато більше снодійних і заспокійливих

Крім того, зросли продажі препаратів, які застосовуються при розладах психічного здоров`я
Українці стали купувати набагато більше снодійних і заспокійливих
БАД, ліки
22 Квітня 2023, 14:35
читать на русском

У Міністерстві охорони здоров'я спостерігають зростання кількості продажів препаратів, які стосуються проблем із психічним здоров'ям.

Про це сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Ми бачимо зростання кількості продажів препаратів, які стосуються проблем з психічним здоров'ям. Люди часто купляють заспокійливі, снодійні. І це зростає з початку війни. Ми бачимо місяць до місяця зростання продажів цих препаратів, і тут ми також звертаємось до всіх людей з тим, щоб не спішити купувати ці препарати. Зазвичай треба проконсультуватися з сімейним лікарем. В першу чергу з психологом, і є ряд методик, які дозволять покращити своє психічне здоров'я без застосування медикаментозного лікування", - сказав Ляшко.

Міністр зазначив, що ще з радянських часів в суспільстві була сформована стигма щодо звертання до психолога чи психіатра, але в американській та європейській культурі психолог є нормою. За його словами, в Україні це теж має стати нормою, особливо після повномасштабного вторгнення.

Також Ляшко зазначив, що після початку повномасштабної війни спостерігається тенденція до зростання серед цивільного населення кількості мінно-вибухових травм, та травм унаслідок обвалів. Крім того, значно збільшилась кількість ампутацій верхніх кінцівок, і це є черговим викликом для системи охорони здоров'я.

Нагадаємо, у період екстрених ситуацій, однією з яких якраз є воєнні дії, у будь-кого може проявитися первинний психотичний епізод. Тобто у людини, яка раніше не мала подібних порушень, певна ситуація, події, інформація можуть спричинити небажаний вплив й прояви. Є певні ознаки, які допоможуть зрозуміти, чи є у людини, з якою ви спілкуєтеся (зокрема, і вперше), психічні порушення. Про те, як розпізнати психічні розлади на ранніх стадіях, читайте тут.

Читайте також