Тіхановська пропонує надати Лукашенку імунітет від переслідувань у разі зміни влади у Білорусі

Водночас Тіхановська наголосила, що не може пробачити Лукашенку його злочини

Колишня кандидатка у президенти Білорусі від опозиції Світлана Тіхановська запропонувала у разі зміни влади в країні надати Олександру Лукашенку імунітет від переслідувань.

Про це вона заявила під час візиту до Братислави, повідомляє Deutsche Welle.

Водночас Тіхановська наголосила, що не може пробачити Лукашенку його злочини, але усвідомлює, що імунітет повинен стати частиною переговорів про передачу влади.

Якщо рішенням стане те, що він поїде куди-небудь на море і буде там проводити час, то це допустимо, - зазначила Тіхановська.

У Братиславі вона зустрілася з главою МЗС Словаччини Іваном Корчком, а також з представниками неурядових організацій, політологами та журналістами. Словаччина вирішила відкликати свого посла з Білорусі для консультацій. Раніше те саме зробили Німеччина, Польща, Чехія, Литва, Латвія, Естонія і Болгарія.

Нагадаємо, масові протестні акції опозиції почалися по всій Білорусії 9 серпня, після виборів президента, на яких в шостий раз переміг Олександр Лукашенко - за даними ЦВК, він набрав 80,1% голосів. Останнім часом акції протесту проходять переважно у вихідні дні, найбільш масштабні - по неділях.

Після виборів з ініціативи Тіхановскької опозиція створила Координаційну раду (КС) з транзиту влади в республіці. Опозиція вважає обраним лідером Тіхановську та вимагає призначення в країні нових виборів, наполягає на переговорах з чинною владою.

Генпрокуратура Білорусі в зв'язку зі створенням КС порушила справу за кримінальною статтею про заклики до захоплення влади. До теперішнього часу шість з семи членів президії КС заарештовані або перебувають за кордоном. Тіхановська виїхала в Литву.

Нагадаємо, 23 вересня Олександр Лукашенко провів таємну інавгурацію в Палаці Незалежності в Мінську. Церемонію інавгурації провели на тлі протестів у Білорусі.

29 вересня Велика Британія та Канада ввели санкції проти президента Білорусі Олександра Лукашенка та його оточення.

Рада ЄС 2 жовтня затвердила за письмовою процедурою додаткові індивідуальні санкції стосовно білоруських офіційних осіб.

1