ТОП-10 застав за кримінальними справами: хто з відомих фігурантів справ заплатив за свободу найбільше

При визначенні суми застави враховують не лише закон, але й курс долара
ТОП-10 застав за кримінальними справами: хто з відомих фігурантів справ заплатив за свободу найбільше
Долари, гроші (фото: Pexels)
27 Травня 2023, 09:33
читать на русском

Чим гучніше кримінальна справа і чим відоміший її фігурант, тим більше розмір застави, який призначає суд. Такою є практика застосування застав останні роки. Обставини злочину і його тяжкість, наявність у підозрюваного достатньої кількості грошей, розмір заподіяної ним шкоди – все це мають враховувати судді, коли призначають застави. Однак останні найгучніші справи свідчать, що суди керуються не лише законом, а політичною доцільністю і… курсом долара. Через це космічного розміру застави отримують ті, хто навіть в теорії ніколи не зможе знайти такі гроші. І це прямо заборонено законом.

Як це працює, пише видання "Апостроф".

В Україні, що не дивно, про застави ми чуємо найчастіше тоді, коли підозрювана особа дуже відома, впливова і не бідна. Саме цій категорії суди призначають захмарних розмірів застави. Вони призначаються і тоді, коли про підозрювану особу ще вчора нічого не було відомо широкому загалу, але у разі, коли кримінальна справа сама по собі гучна, от тут точно слід очікувати, що судді "не поскупляться".

Парадоксальна річ, але кожного разу важко пояснити, чому саме така застава була призначена. На якій підставі? Як вона була розрахована і чим обґрунтована? І чи вона адекватна?

В очах обуреної громадськості, коли особа підозрюється у корупції, тоді чим більше застава призначається для неї, тим більше в громадськості відчуття справедливості: виглядає так, ніби таким чином особу вже покарано.

В реальності, коли мова йде про найгучніші справи, про справедливість нерідко не йдеться. І ось чому.

Розміри застав визначаються згідно ст.182 Кримінально-процесуального кодексу. З неї можна дізнатися, що визначення розмірів застав має відбуватись з урахуванням обставин кримінального правопорушення, майнового та сімейного стану підозрюваного або обвинуваченого та інших даних про його особу та можливі ризики (наприклад, може втекти з країни).

Однак закон каже про те, що розмір застави не можуть бути завідомо непомірним. І тому вона не може бути безмежною.

Зокрема, коли мова йде про нетяжкий злочин, застава може бути від 1 до 20 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Зараз такий мінімум складає 2589 гривень, тому максимальна застава не може бути більше 51.780 гривень.

У разі тяжкого злочину розмір застави коливається від 20 до 80 мінімумів або до 207.120 гривень максимум.

А коли кримінальна справа стосується найтяжчого злочину, тоді межі застави становлять 80-300 або максимум 776.700 гривень.

"У виключних випадках, якщо слідчий суддя, суд встановить, що застава у зазначених межах не здатна забезпечити виконання особою, що підозрюється, обвинувачується у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, покладених на неї обов’язків, застава може бути призначена у розмірі, який перевищує вісімдесят чи триста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб відповідно",- каже закон.

Саме це формулювання і дозволяє виходити за межі 300 прожиткових мінімумів. І не просто виходити, а майже залітати у стратосферу.

Судді зобов’язані обґрунтувати той чи інший розмір застави та пояснити, чому вони вимагають заставу, скажімо, у 1 мільярд гривень, коли максимум, який вказаний в законі, у тисячу разів менше. Однак судова практика свідчить про те, що найчастіше при оголошенні розміру застави сторона обвинувачення та суд взагалі ніяк не пояснюють, "чому аж стільки". Все це стає клопотом самого підозрюваного та його адвокатів, які вимагають пояснень, але часто не отримують їх, та зменшення розміру застави, чого іноді вдається домогтися.

Коли суддям дозволяють встановлювати захмарні застави

Юристи кажуть, що, наприклад, якщо суду стало відомо про те, що підозрюваний володіє, скажімо, кондитерськими фабриками, а журнал Forbes оцінює його статки (ринкову вартість активів) у $1 мільярд, то призначити йому заставу у 1 мільярд гривень – це нормально. Вважається, що людина здатна внести такі кошти. Саме таку суму суд призначив колишньому президенту України Петру Порошенку.

Ймовірно, суд також врахував, що Порошенко має достатнього впливових та багатих друзів та родичів, які можуть внести заставу замість нього. Колишнього президента підозрювали, нагадаємо, у державній зраді і фінансуванні тероризму – це найтяжчий злочин, тому суд вирішив, що мільярд – це припустимо.

Однак часто українські суди взагалі ніяк не пояснюють, звідки вони беруть ці цифри. І це стало причиною того, що деякі підозрювані не можуть внести заставу і тому змушені проводити час за ґратами ще до того, як їх буде визнано винними (або не буде).

Колишній керівник Фіскальної служби Роман Насіров – дуже відома персона з неоднозначною репутацією. Тому, коли його заарештували, по-перше, мало хто був здивований, а, по-друге, не було здивування й з приводу призначеної йому застави у розмірі 523 мільйони гривень. Як відомо, НАБУ і САП повідомили Насірову про підозру в одержанні понад 722 млн грн. у вигляді хабаря за те, що він нібито допоміг бізнесмену Олегу Бахматюку отримати відшкодування ПДВ спочатку на суму понад 540 млн грн., а потім ще на 2,7 млрд.

Всеволод Князєв, голова Верховного Суду, був спійманий на отриманні хабара у розмірі $2,7 мільйони. І йому також призначили заставу у 107 мільйонів гривень.

І колишній керівник НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв також "отримав" заставу у 107 млн грн. – за те, що він нібито розікрав державне майно на 229 млн грн.

Навіть якщо злочини цих трьох вважати найтяжчими і навіть якщо вони мали отримати максимальну заставу (300 прожиткових мінімумів), то за фактом їхні застави виявилася у майже 140 разів більшими, ніж передбачено законом.

Бізнесменам Борису Кауфману та Олександру Грановському, які проходять по одній справі, суд призначив застави у 129 і 124 млн грн. відповідно. Їх підозрюють у створенні злочинного угрупування, отриманні хабарів і "відкатів".

Зрозуміти логіку суддів, які призначали такі застави, дуже складно, а пояснень нема. Однак нескладно помітити, що розміри застав коливаються навколо однієї цифри: $3 мільйони. Бо, якщо рахувати за поточним курсом 36 грн. за долар, то 107 млн грн. майже дорівнює $3 млн, а 129 млн грн. – це приблизно $3,5 млн.

Колишній заступник міністра оборони Вячеслав Шаповалов за розміром призначеної йому застави донедавна посідав друге місце після Насірова, а коли тому знизили заставу до 107 млн грн., опинився на першому місці з 402 мільйонами гривень. І пояснень тому також не було.

Адвокат Шаповалова, старший партнер адвокатського об’єднання Lawyers Alliance Сергій Мітюрін нагадує, що у той день, коли суд обирав запобіжний захід його клієнту, курс долара складав 40,2 гривень за долар, тому застава Шаповалова склала підозріло рівно $10 мільйонів.

1