Транспортний податок-2023: хто та скільки платитиме

Підставою для сплати є податкове повідомлення-рішення, яке буде надіслане платнику податку до 1 липня
Транспортний податок-2023: хто та скільки платитиме
Затор, транспорт, автомобіль Фото: STANLEY NGUMA з Pexels
25 Січня 2023, 15:14
читать на русском

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадали, за які легкові автомобілі потрібно буде сплачувати транспортний податок у 2023 році.

Так, платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні власні легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. У 2023 році - це 2 512 500 гривень.

Кожного року до 1 лютого Мінекономіки, на своєму офіційному вебсайті розміщує перелік таких легкових автомобілів станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об'єму циліндрів двигуна, типу пального.

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об'єктом оподаткування.

Обчислення суми податку з об'єкта/об'єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється контрольним органом за податковою адресою (місцем реєстрації) платника податку, зазначеною в реєстраційних документах.

Підставою для сплати є податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку разом з детальним розрахунком суми податку та відповідні платіжні реквізити, яке надсилаються платнику податку контрольним органом до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду (року).

Юридичні особи самостійно обчислюють суму транспортного податку станом на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого 2023 року зобов'язані подати контрольному органу за місцем реєстрації об'єкта оподаткування декларацію за встановленою формою, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Транспортний податок сплачується за місцем реєстрації об'єктів оподаткування і зараховується до відповідного місцевого бюджету. Зокрема, фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення; юридичними особами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом.

Нагадаємо, в Україні відклали запровадження обов'язкового техогляду авто до закінчення повномасштабної війни, а ось 25 тисяч гривень податку на автомобіль у 2023 році деяким доведеться заплатити. Це стосується машин не старших за п'ять років, вартість яких становить понад 2,512 млн грн (375 мінімалок).

Читайте також

1