Транспортний податок 2024: хто і скільки платитиме

В Україні деякі легкові автомобілі є об'єктом оподаткування транспортним податком
Транспортний податок 2024: хто і скільки платитиме
Податок на транспорт
5 Січня 2024, 17:42
читать на русском

Податок на транспортні засоби сплачують їхні власники один раз на рік.

У пресслужбі  Державної податкової служби України (ДПСУ) розповіли, коли та кому необхідно його сплачувати.

У ДПСУ зазначили, що згідно з підпунктом 267.2.1 пункту 267.2 статті 267 Податкового кодексу України об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Така вартість визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі (Мінекономіки), за методикою, затвердженою Кабміном, станом на 1 січня податкового (звітного) року, виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального.

Так, кожного року до 1 лютого податкового (звітного) року Мінекономіки на своєму офіційному сайті розміщує перелік легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі – Перелік об’єктів оподаткування), який повинен містити такі дані щодо цих автомобілів:

  • марка;
  • модель;
  • рік випуску;
  • об’єм циліндрів двигуна;
  • тип пального.

У відомстві додали, що перелік об’єктів оподаткування поточного податкового (звітного) року розміщено на вебсайті Мінекономіки за посиланням. Він включає 358 моделі легкових автомобілів, що є об’єктами оподаткування транспортним податком у поточному податковому (звітному) періоді – 2023 році.

Нагадаємо, у 2024 році власники квартир чи будинків заплатять більше за "зайві" квадратні метри, ніж попереднього разу, оскільки розмір податку на нерухомість залежить від мінімальної заробітної плати. Детальніше про це читайте за посиланням тут.

Читайте також

1